Ουκρανικό: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- Τι είπαν ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 06:44
UPD:08:02
REUTERS/CARLO ALLEGRI
A- A A+

Μία ώρα είχε διάρκεια η κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβολίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία- γεγονός που «σκίζει» την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ και «ναρκοθετεί» τις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης. 

Η συνεδρίαση συνονθύλευμα έντονων τοποθετήσεων καθώς εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιρλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κένυα και τη Γκάνα προέτρεψαν εμφατικά να επικρατήσει η ειρήνη και η διπλωματία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας . «Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, τόνισε. 

Απευθυνόμενη στη σύνοδο, η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλνταμφ, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. «Τους αποκαλεί ειρηνευτές. Αυτό είναι ανοησία. Ξέρουμε τι είναι πραγματικά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου ανέφερε ότι τα λόγια του ισοδυναμούν με μια «σειρά εξωφρενικών, ψευδών ισχυρισμών» που έχουν στόχο «να δημιουργήσουν πρόσχημα για πόλεμο». «Ο Πούτιν θέλει να ταξιδέψει πίσω σε μια εποχή που κυβερνούσαν τον κόσμο οι αυτοκρατορίες. Δεν είναι το 1919», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η μόνιμη εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, Ντάμ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, τόνισε τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο μιας πιθανής εισβολής. «Οι ενέργειες που επέλεξε η Ρωσία σήμερα θα έχουν σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες. Πρώτον, στην ανθρώπινη ζωή. Μια εισβολή στην Ουκρανία απελευθερώνει τις δυνάμεις του πολέμου, του θανάτου και της καταστροφής στον λαό της Ουκρανίας», είπε.

Η Ρωσία αποκάλυψε τις αληθινές της προθέσεις με τη διαταγή να αναπτυχθούν στρατεύματα που λέει πως θα έχουν «ειρηνευτικό» ρόλο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, έκρινε η πρεσβεύτρια της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Άντιε Λέεντερτζε. «Η Ρωσία είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι δεν είναι μέρος στη σύρραξη» στην Ουκρανία, όμως πλέον «πέταξε τη μάσκα, έδειξε πως πάντοτε ήταν», ανέφερε. «Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα λάβουμε αυστηρά και προσήκοντα μέτρα σε αντίδραση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, που θα έχει σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες», συμπλήρωσε.

Από τη ρωσική πλευρά, μίλησε ο Βασίλι Νεμπένζια χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις που είχαν προηγουμένως ακουστεί ως «άμεση λεκτική επίθεση». Όπως είπε, θα μείνουν «αναπάντητες». Ο Νεμπένζια επιτέθηκε επίσης στη Δύση επειδή «ώθησε» την Ουκρανία προς τη σύγκρουση και κατηγόρησε άλλες χώρες ότι παραβλέπουν τα δεινά όσων ζουν στο Ντονμπάς. «Οι περισσότεροι από εσάς δεν βρήκατε χώρο για τους σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους του Ντονμπάς... Οι δυτικοί εταίροι μας σπρώχνουν χωρίς ντροπή όπλα στην Ουκρανία», σημείωσε. 

Έπειτα η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της «στρατιωτικής περιπέτειας». «Το να επιτρέψουμε ένα νέο λουτρό αίματος στο Ντονμπάς είναι κάτι που δεν σκοπεύουμε να κάνουμε», τόνισε ο Νεμπένζια. 

Τον λόγο επίσης πήρε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σεργκέι Κισλίτσια, επιμένοντας ότι τα σύνορα της χώρας του παραμένουν «αμετάβλητα» παρά τις ενέργειες της Ρωσίας. «Είμαστε στη γη μας. Δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν, δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν και δεν θα χαρίσουμε τίποτα σε κανέναν. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας είναι και θα παραμείνουν αμετάβλητα», υπογράμμισε και κάλεσε τη Ρωσία να ακυρώσει την απόφαση για την αναγνώριση και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να ακυρώσει την απόφαση για την αναγνώριση και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Καταδικάζουμε την εντολή να αναπτυχθούν πρόσθετα ρωσικά στρατεύματα κατοχής στα εδάφη στην Ουκρανία. Απαιτούμε άμεση και πλήρη επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής.Τα Ηνωμένα Έθνη είναι άρρωστα. Αυτό είναι γεγονός. Έχει πληγεί από τον ιό που εξαπλώθηκε από το Κρεμλίνο. Θα υποκύψει σε αυτόν τον ιό;», δήλωσε. 

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση. Ο Κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο». Ο Ινδός ομόλογός του Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση». Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή