Ο Ελληνισμός δεν «παγώνει» στην Σιβηρία

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008 20:41
UPD:20:43

A- A A+

Νορίλσκ. Μια πόλη με ένα εκατομμύριο πληθυσμό, όπου οι πάγοι δεν λιώνουν σχεδόν ποτέ και ο χειμώνας διαρκεί εννιά μήνες. Στην πόλη ζουν διακόσιοι ομογενείς, που συσπειρώνονται στον ελληνικό σύλλογο με πρόεδρο τον κ. Σπάρτακο Μιχαήλοφ.

Μιλούν την ποντιακή διάλεκτο και ελάχιστα ελληνικά στην παγωμένη βόρεια Σιβηρία, αλλά την Ελλάδα ονειρεύονται να επισκεφθούν κάποτε, όπως σημειώνει ο κ. Μιχαήλοφ.

«Το Νορίλσκ είναι μια περιοχή αφιλόξενη, με σκληρές κλιματολογικές συνθήκες, το χειμώνα το θερμόμετρο πέφτει στους μείον 60 βαθμούς Κελσίου... Στην πόλη μας όπου 240 μέρες το χρόνο έχει χιόνι, εκ των όποιων 100 μέρες επικρατούν χιονοθύελλες, έχουμε αποκτήσει μια άτυπη ταυτότητα: «νοριλσικοί» είναι συνώνυμο τιμής. Εδώ επιβιώνουν μόνο άνθρωποι με αρχές και δύναμη ψυχής, άνθρωποι ανοικτοί και εργατικοί», επισημάνει.

Οι Ελληνες που ζουν πάνω από τον «Αρκτικό Κύκλο» αγωνιούν ωστόσο για τα παιδιά τους.

«Πρέπει να μάθουν για την καταγωγή τους και το βασικότερο να μάθουν την νεοελληνική γλώσσα, γι' αυτό, ευχόμαστε για το νέο έτος να έχουμε έναν δάσκαλο ελληνικής, έστω για έναν κύκλο σεμιναρίου», λέει η Ελένα Μπιγκατσέβα, πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου.

«Θέλουμε έναν δάσκαλο ελληνικής και έναν δάσκαλο ελληνικών χορών, να μάθουμε να μιλάμε και να χορεύουμε ελληνικά και να νιώθουμε όχι απλά "γκρέκοι" ή πόντιοι αλλά και Νεοέλληνες», λέει ο κ. Σπάρτακος Μιχαήλοφ και προσθέτει: «Θέλουμε η μελωδία από το "Συρτάκι" του Μίκη Θεοδωράκη να καταπραΰνει το δριμύ πολικό ψύχος, να φωτίσει το βυθισμένο σε παγερό σκοτάδι Νορίλσκ, και να ευφράνει τις καρδιές όλων των ανθρώπων που μένουν εδώ, πάνω από τον Αρκτικό κύκλο.

Θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με γλέντι στα γραφεία του συλλόγου μας, αλλά εδώ γιορτάζονται με το παλαιό ημερολόγια δεκατρείς ημέρες μετά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή