Βλ. Πούτιν: Καμία πιθανότητα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 18:43
UPD:18:52
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βλέπει πλέον καμία πιθανότητα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες είχαν στόχο να φέρουν την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία. «Εχουμε καταλήξει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει προοπτική για τις συμφωνίες», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στη Μόσχα.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις αυξανόμενες εντάσεις στην κρίση της Ουκρανίας ως «σοβαρή, πολύ μεγάλη απειλή» για τη χώρα του. Η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως «όργανο αντιπαράθεσης» κατά της Μόσχας, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της Ρωσίας δεν είναι «η αντιπαράθεση, αλλά η ασφάλεια».

Με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2014 και το 2015, Ουκρανία και Ρωσία δεσμεύτηκαν σε μια σειρά βήματα για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Οι συμφωνίες ορίζουν ότι οι περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ θα παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας και θα διοργανωθούν εκεί τοπικές εκλογές ,σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία. Σε ορισμένες περιοχές επρόκειτο μάλιστα να υπάρξει προσωρινή αυτοδιοίκηση, ενώ θα αποχωρούσαν οι ξένες ένοπλες ομάδες.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι θα αποφασίσει σήμερα αν θα αναγνωρίσει η Μόσχα την ανεξαρτησία των ρωσόφωνων περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν την έκκληση των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. «Αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα τη γνώμη σας», είπε ο Πούτιν. «Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτήν τη συνάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκτός από τον Πούτιν, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή