Ουκρανικό: Συμβουλευτική βοήθεια θα προσφέρει στο Κίεβο η ΕΕ

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 17:40
UPD:22/02/2022 01:32
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
A- A A+

Για την παροχή συμβουλευτικής εκπαίδευσης στο Κίεβο, συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία όπως κατά κατά την συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο την ρωσο-ουκρανική κρίση ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Επίσης η Ε.Ε. ενέκρινε την έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Ο κ. Κουλέμπα,ζήτησε και την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία   καλώντας την Ευρώπη να «στείλει ξεκάθαρα μηνύματα» στη Μόσχα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει».

«Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα» ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

Εξάλλου και την στήριξή τους σε διάλογο, εξέφρασαν για άλλη μία φορά, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παίζει ένα «ανεύθυνο» παιχνίδι με τις ζωές των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο. «Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τη ρωσική κυβέρνηση, τον Ρώσο πρόεδρο: μην παίζετε με τις ανθρώπινες ζωές», είπε.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να επιστήσει «την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Κουλέμπα στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη».

Άλλα ζητήματα στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης των υπουργών είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Βοσνία, που βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και η κατάσταση στο Μαλί, όπου η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα βάλει τέλος στην στρατιωτική αποστολή της για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα και την δυσμενή τροπή που πήραν οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και τους εταίρους του, ειδικά το Παρίσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή