To «σπίτι» των πυρηνικών της Βρετανίας είναι σε κίνδυνο. Και φταίει η κλιματική αλλαγή

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 16:08
UPD:16:11
EPA/CPOA(Phot) THOMAS McDONALD / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT
A- A A+

H κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αυτό τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε συχνά – πυκνά με τα ακραία φαινόμενα, από καύσωνες και πυρκαγιές διαρκείας έως πρωτοφανείς χιονοπτώσεις. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως μελλοντικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι οι πλημμύρες.

Στη Βρετανία το καμπανάκι έχει μάλιστα ηχήσει ακόμη και για τη στρατιωτική βάση Faslane, που φιλοξενεί τον πυρηνικό εξοπλισμό της χώρας. Σύμφωνα με το CNBC καθώς βρίσκεται σε παράκτια περιοχή, το «σπίτι των πυρηνικών», όπως συχνά αποκαλείται, κινδυνεύει να πλημμυρίσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Οι ειδικοί και το υπουργείο Άμυνας εξετάζουν έτσι το εάν θα πρέπει να κλείσει και να μεταφερθεί σε άλλο πιο ασφαλές μέρος.

Ο Paul Dorfman, συντάκτης της σχετικής έκθεσης, δήλωσε στο CNBC ότι η παράκτια πυρηνική υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε μεγάλο κίνδυνο.

«Όλα τα μοντέλα ή οι προβλέψεις, όλες οι αναλύσεις, όλα τα δεδομένα έχουν πραγματικά αρχίσει να τρέχουν», τόνισε. «Είναι καλό που οι άνθρωποι πια ενδιαφέρονται, αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα νέα δεδομένα μας δείχνουν ότι πρέπει πραγματικά να συνεννοηθούμε και επιτέλους να δράσουμε».

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η συχνότητα των παράκτιων πλημμυρών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μεταξύ 10 και άνω των 100 σε αρκετές ευρωπαϊκές τοποθεσίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Πεντάγωνο ανέφερε πρόσφατα ότι 79 πυρηνικές στρατιωτικές βάσεις θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις συχνές πλημμύρες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή