CNN: Ρώσοι διοικητές έλαβαν εντολή για επίθεση στην Ουκρανία, λένε οι ΗΠΑ

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 23:33
UPD:21/02/2022 01:40
REUTERS/SERGEY PIVOVAROV
A- A A+

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που δείχνουν ότι έχουν σταλεί εντολές σε Ρώσους διοικητές για να προχωρήσουν σε επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη διαταγή σε τακτικούς διοικητές και στελέχη πληροφοριών είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που παρακολουθούν οι ΗΠΑ για να αξιολογήσουν εάν οι ρωσικές προετοιμασίες έχουν εισέλθει στα τελευταία τους στάδια για μια πιθανή εισβολή.

Άλλοι δείκτες, όπως για παράδειγμα oι εκτεταμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί ούτε αξιολογοηθεί, σύμφωνα με ορισμένες από τις πηγές. Οι πηγές προειδοποίησαν ότι οι εντολές μπορούν πάντα να αποσυρθούν ή ότι θα μπορούσε να είναι παραπληροφόρηση που σκοπό έχει να μπερδέψει και να παραπλανήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Ωστόσο, η είδηση ​​των πληροφοριών έρχεται αφότου ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν «έχει πάρει την απόφαση» να εισβάλει, όπως είπε και η Κάμαλα Χάρις.

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν , προσθέτοντας ότι η διπλωματική οδός είναι ακόμα δυνατή.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντήσει με οποιοδήποτε τρόπο τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανά πάσα στιγμή, ώστε να θα βοηθήσει στην αποφυγή ενός πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε  ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας του, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του τηλεοπτικού σταθμού CNN.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε πάντως ότι  η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία μέχρι την τελευταία στιγμή για να δει εάν η διπλωματία θα αποτρέψει τη Μόσχα  να προχωρήσει .

«Όλα όσα βλέπουμε υποδηλώνουν ότι ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας εισβολής. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να την αποτρέψουμε πριν συμβεί», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Δύση είναι εξίσου προετοιμασμένη αν η Μόσχα εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Μέχρι να κυλήσουν πραγματικά τα τανκς και τα αεροπλάνα να πετάξουν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό που έχουμε για να δούμε αν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον Πρόεδρο Πούτιν από το να προχωρήσει αυτό», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ τόνισε τέλος ότι η συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιηθεί  την επόμενη εβδομάδα, εφόσον η Μόσχα δεν προχωρήσει στην εισβολή.

«Η Ρωσία στοχεύει και σε άλλες πόλεις εκτός από το Κίεβο»

Οι ΗΠΑ είπαν στους συμμάχους ότι οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε δυνητικά να στοχεύει πολλές πόλεις πέρα ​​από την πρωτεύουσα Κίεβο, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Πόλεις που θα μπορούσαν επίσης να δεχτούν επίθεση περιλαμβάνουν το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και την Οδησσό και τη Χερσώνα στα νότια. Δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που είπαν ότι ουσιαστικά οδήγησαν σε αυτούς τους υπολογισμούς.

Η άποψη των ΗΠΑ διαμορφώνεται εν μέρει από τη λεπτομερή γνώση των τύπων των ρωσικών δυνάμεων και δυνατοτήτων αυτή τη στιγμή κοντά στην Ουκρανία, καθώς και για το πώς θα μπορούσαν να είναι προετοιμασμένες οι δυνάμεις να δράσουν από πολλές τοποθεσίες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή