Με την οικονομία θα «φτάσουν» στις εκλογές τα κομματικά επιτελεία

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 20:53
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με την απλή αναλογική να ανακατεύει την… τράπουλα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται για μάχη διαρκείας, προτάσσοντας τα «όπλα» τους στο οικονομικό πεδίο. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακρίβεια είναι πλέον το βασικό θέμα που προβληματίζει τους ψηφοφόρους, με την διάρκεια των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα να μην μπορεί να προσδιοριστεί.

Η κυβέρνηση μιλά για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο στην αντιπολίτευση παραμένουν σε επιφυλακή καθώς δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό εφόσον δεν υπάρξουν θετικά μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας. Πάντως σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει εκτός συζήτησης, αφού το κύμα των ανατιμήσεων δεν έχει ανακοπεί ενώ στο πεδίο της πανδημίας οι σκληροί δείκτες υποχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Άλλωστε το γεγονός πως η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την πολιτική «εξίσωση». Μπροστά στο  ενδεχόμενο και μιας δεύτερης προσφυγής στις κάλπες τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται  για μια μάχη διαρκείας. 

Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται για την όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων. Στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν μήπως η απλή αναλογική οδηγήσει σε χαλαρή ψήφο, που θα ευνοήσει τα υπόλοιπα κόμματα. Την ίδια στιγμή στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης προβληματίζονται για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης προσφυγής στις κάλπες μέσα σε κλίμα πόλωσης, που θα οδηγήσει σε επαναπατρισμό  ψηφοφόρων σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου.

Μέσα σε αυτό το ρευστό τοπίο τα κομματικά επιτελεία χαράσσουν το δικό τους αφήγημα, που θα είναι εστιασμένο στην οικονομία. Άλλωστε όσο συνεχίζεται το κύμα των ανατιμήσεων τόσο θα εντείνονται οι πολιτικές συγκρούσεις, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο τους αριθμούς.

Η στρατηγική  της κυβέρνησης 

Σε μια αισιόδοξη ατζέντα για την οικονομία εστιάζει η κυβέρνηση, εκτιμώντας πως την άνοιξη θα έρθουν.. καλύτερες ημέρες. Δεδομένο είναι πως σε αυτή τη συγκυρία αναζητείται τρόπος για την απορρόφηση των κραδασμών από τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά, ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως «λεφτόδεντρο» δεν υπάρχει. 

Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, καθιστώντας πάντως σαφές πως δεν θα είναι οριζόντιο. Στόχος είναι η ενίσχυση αυτή να καταβληθεί πριν από το Πάσχα και να ληφθούν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα αναζητείται ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου να υλοποιηθούν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Πάντως αναγνωρίζεται πως στο δρόμο προς το… ξέφωτο υπάρχουν παγίδες και εμπόδια. Συναγερμος έχει σημάνει για την αναδρομική πορεία των ελληνικών ομολόγων αλλά και για την πορεία του πληθωρισμού που τον Ιανουάριο έφτασε το 6.2% , σημειώνοντας ρεκόρ 25ετιας. 

Το «χαρτί» της οικονομίας θέλει να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την άμεση διεύρυνση του πλέγματος μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Για «ηλεκτροσόκ στην κοινωνία από την πολιτική Μητσοτάκη» μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει τα νοικοκυριά.

«Η ρήτρα Μητσοτάκη στην ακρίβεια, μας οδηγεί σε βαθιά κοινωνική κρίση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε πως «αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται». Παράλληλα υπογράμμισε  πως η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει : μείωση  του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, μείωση  του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια, πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. «Κρατική ενίσχυση, πλαφόν στα τιμολόγια και στο βάθος πλήρης κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού EDF.

Αυτά στη Γαλλία. Εδώ οι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού περιμένουν ακόμα το αόρατο χέρι της αγοράς. Η ακρίβεια είναι επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ» σημείωσε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης.

Πυρά για την ακρίβεια από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των ανατιμήσεων ασκούν όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η πολύ μεγάλη αύξηση της ακρίβειας έχει φέρει περισσότερα έσοδα στο ΦΠΑ. Άρα, το κράτος κερδοσκοπεί από τις ανατιμήσεις». Προσέθεσε πως πρέπει αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν ώστε να στηριχτούν οι  πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συμπλήρωσε «είτε με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είτε με άλλους τρόπους».

Για «τσουνάμι» ανατιμήσεων στο ρεύμα, στα καύσιμα, σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως «η ακρίβεια δεν είναι «μπόρα και θα περάσει», όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση, αλλά κάτι που θα έχει διάρκεια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή