Βραζιλία: «Σκηνές πολέμου» και 138 νεκροί από τις κατολισθήσεις στην πόλη Πετρόπολις

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 21:42
UPD:21:43
REUTERS/RICARDO MORAES
A- A A+

Οι διασώστες ανακάλυψαν νέα πτώματα το Σάββατο κάτω από σωρούς λάσπης στην πόλη Πετρόπολις της Βραζιλίας (νοτιοανατολικά) που καταστράφηκε από πλημμύρες και κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 138 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 26 παιδιά.

Μέσα σε πυκνή ομίχλη, οι διασώστες, αναγνωρίσιμοι από τα πορτοκαλί τους ρούχα, συνέχισαν η έρευνα με φτυάρια για να βρουν τους αγνοούμενους, πέντε μέρες μετά την καταστροφή.

Καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν την Τρίτη στην πόλη των 300.000 κατοίκων, που βρίσκεται 60 χλμ βόρεια του Ρίο, μετατρέποντας τους δρόμους σε χείμαρρους λάσπης και προκαλώντας κατολισθήσεις. Η Πετρόπολις δέχθηκε περισσότερες βροχές από το μέσο όρο για έναν ολόκληρο μήνα Φεβρουάριο. Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες, με ελικόπτερα, εκσκαφείς και σκυλιά ανιχνευτή παραμένουν κινητοποιημένοι, ακόμη κι αν οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι ολοένα και πιο μικρές.

Στην περιοχή Alto Serra, όπου σχεδόν 80 σπίτια τυλίχτηκαν από κατολίσθηση λάσπης, οι διασώστες μετέφεραν δύο πτώματα σε σακούλες πτωμάτων το πρωί, σημείωσε ένας φωτογράφος του AFP. Όπως και στις επιχειρήσεις ανακούφισης κατά τη διάρκεια σεισμών, οι διασώστες κατά καιρούς χρησιμοποιούν ειδικές σφυρίχτρες για να καλέσουν τον πληθυσμό σε σιωπή και να προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν σημάδια ζωής.

Προς το παρόν, έχουν ταυτοποιηθεί 91 πτώματα από τα 138 που βρέθηκαν και 72 θύματα έχουν ταφεί στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης, εκ των οποίων τα 19 μόνο το πρωί του Σαββάτου. Ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος πέταξε πάνω από τις περιοχές της καταστροφής την Παρασκευή, περιέγραψε «σκηνές πολέμου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή