Κάμαλα Χάρις: Πρωτοφανές οικονομικό κόστος, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 13:07
UPD:14:03
REUTERS/POOL
A- A A+

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις προειδοποίησε για «σημαντικό και πρωτοφανές οικονομικό κόστος» εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου το πρωί του Σαββάτου, η Χάρις είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν τεράστιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, και στους συμμάχους που θα βοηθήσουν μια την εισβολή, εάν αναληφθεί στρατιωτική δράση.

«Μην κάνετε λάθος, η επιβολή αυτών των σαρωτικών και συντονισμένων μέτρων θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όσους πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε. «Και δεν θα σταματήσουμε με οικονομικά μέτρα. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά», πρόσθεσε. 

Η Χάρις προειδοποίησε ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας βρίσκεται υπό άμεση απειλή. Η διάσκεψη έχει να πραγματοποιηθεί σε «τόσο άθλιες συνθήκες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είπε.  Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν εντός της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε εκ νέου, αλλά «θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», τόνισε. 

Αναφερόμενη στη Ρωσία είπε ότι «οι πράξεις τους απλώς δεν ταιριάζουν με τα λόγια τους» και συνόψισε την τακτική της:

  • Επίκληση άγνοιας και αθωότητας.
  • Δημιουργία πρόκλησης ως «πρόσχημα» για εισβολή.
  • Συγκέντρωση στρατευμάτων και δύναμη πυρός «σε κοινή θέα».
  • Παραπληροφόρηση, ψέματα και προπαγάνδα»
  • Συμμετοχή σε συνομιλίες με κακή πίστη και κλείσινομ των οδών της διπλωματίας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Δύση είναι πλέον ισχυρότερη και πιο ενωμένη και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τη Ρωσία. «Σήμερα, είμαστε ξεκάθαροι στον σκοπό μας και σήμερα είμαστε ακόμη πιο σίγουροι για το όραμά μας», είπε. «Η δύναμή μας δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί τελικά βρίσκεται στην ενότητά μας».

Μετά την ομιλία της η Χάρις αναμένεται να έχει σειρά από συναντήσεις με ηγέτες που βρίσκονται επίσης στο Μόναχο. Ανάμεσα σε αυτούς ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή