Φωτιά σε πλοίο στα ανοιχτά της Ηγουμενίτσας - Πληροφορίες για αγνοούμενους

Αναφορές για δύο εγκλωβισμένους στο γκαράζ - Σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς των επιβαινόντων στην Κέρκυρα - Μεγάλη κινητοποίηση
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 06:44
UPD:11:16
A- A A+

Μεγάλη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων βρίσκεται σε εξέλιξη έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο πλοίο Euroferry Olympia, λίγο μετά από την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ συναγερμός έχει σημάνει μετά από πληροφορίες για 10 αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις που κατατέθηκαν πριν από τον απόπλου του πλοίου, σε αυτό επέβαιναν 239 επιβάτες και πλήρωμα 51 ατόμων. Από αυτούς 21 είναι Έλληνες (14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα). Όπως αναφέρθηκε σε έκτακτη ενημέρωση από το Λιμενικό, η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς τους βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επικαλούμενος ανώτερη πηγή του Λιμενικού ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι 10 άτομα που ήταν στη λίστα των επιβατών δεν έχουν εντοπιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για να σβήσουν οι φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους δύο είναι οδηγός, έχει επικοινωνήσει με τις αρχές και κάνει έκκληση για βοήθεια. Σκάφη που έχουν σπεύσει στο σημείο ρίχνουν νερό για να σβήσουν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη, έχουν αποβιβαστεί έως αυτή τη στιγμή 278 άτομα, ενώ στο λιμάνι της Κέρκυρας έχουν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι από τους επιβαίνοντες. Στο λιμάνι βρίσκονται τρία ασθενοφόρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κέρκυρα, από το πλοίο ακούγονται συνεχείς εκρήξεις

Το χρονικό και η μαρτυρία επιβάτη

HELLENICCOASTGUARD

Το πλοίο, με σημαία Ιταλίας, εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα- Πρίντεζι και πέρα από επιβάτες, μετέφερε 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ
Η φωτιά εκδηλώθηκε στο κατάστρωμα 3 του πλοίου, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέκρυρας. Νωρίτερα ο πλοίαρχος του σκάφους κάλεσε όλους όσοι βρίσκονται πάνω σε αυτό να το εγκαταλείψουν. 

«Κοιμόμασταν και μας φώναξε το πλήρωμα να ξυπνήσουμε και να βγούμε στο κατάστρωμα. Επικρατούσε πανικός. Υπήρχε πολύς καπνός και πολύ γρήγορα η κατάσταση έγινε αποπνικτική» ανέφερε επιβάτης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Στο σημείο βρίσκονται 4 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, δύο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή αναμένεται να καταπλεύσει η φρεγάτα Ύδρα, ενώ σπεύδουν δυο ρυμουλκά σκάφη, ένα ρυμουλκό - πυροσβεστικό σκάφος και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Ιω. Πλακιωτάκης ενημερώθηκε για το περιστατικό από την πρώτη στιγμή και έδωσε άμεσα εντολή για την κινητοποίηση κάθε μέσου για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων

Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή