Berlinale: Η «Χρυσή Άρκτος» απονεμήθηκε στην ταινία «Alcarras»

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 01:07
UPD:19:34
A- A A+

H ταινία «Alcarras» της Ισπανίδας σκηνοθέτιδας Κάρλα Σιμόν, η οποία εξιστορεί την περιπέτεια μίας οικογένειας Καταλανών αγροτών που βρίσκεται αντιμέτωπη με έξωση, κέρδισε την «Χρυσή Άρκτο» του κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, M. Νάιτ Σιάμαλαν, έπλεξε το εγκώμιο της ταινίας «Alcarras», μιας ισπανο-ιταλικής συμπαραγωγής, για τις εξέχουσες ερμηνείες τόσο από παιδιά όσο και από ηθοποιούς στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους. Στην ταινία, η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με μία σκληρή πραγματικότητα, όταν οι γαιοκτήμονες θέλουν να τη διώξουν για να βάλουν φωτοβολταϊκά πάνελ στα χωράφια που καλλιεργεί.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το λαμπερό αρκουδάκι στους μικρούς αγρότες που καλλιεργούν καθημερινά τη γη για να έχουμε φαγητό στα τραπέζια μας», δήλωσε η 35χρονη Κάρλα Σιμόν.

Το 72o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου  ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ωστόσο η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά, κατά την οποία αρκετοί νικητές αφιέρωσαν τα βραβεία τους στη μνήμη αγαπημένων φίλων που έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής έλαβε το «The Novelist’s Film» του Χονγκ Σανγκ-Σου, η Αργυρή Άρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο «Robe of Gems» της Ναταλία Λοπέζ Γκαγιάρντο, ενώ η Κλερ Ντενί απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας για την ταινία «Both Sides of the Blade».

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ έλαβε η ταινία «Myanmar Diaries», που γυρίστηκε από 10 ανώνυμους κινηματογραφιστές (The Myanmar Film Collective) το υλικό των οποίων, για τη ζωή στη Μιανμάρ μετά το περσινό πραξικόπημα, βγήκε από τη χώρα παράνομα.

Με την κρίση στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, ορισμένα βραβεία αντικατοπτρίζουν ακόμη τον ρόλο της Μπερλινάλε, ενός Φεστιβάλ με πολιτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 σε μια διχασμένη πόλη, η οποία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του Ψυχρού Πολέμου. Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους έλαβε η Ρωσίδα Αναστάζια Βέμπερ για το «Trap», ένα πορτρέτο διάρκειας 20 λεπτών για τους  νέους στη Ρωσία που κάνουν πάρτι τα βράδια, κυνηγώντας τον ηδονισμό και προσπαθώντας να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους.

Η φετινή Μπερλινάλε είχε και ελληνικό χρώμα, καθώς η μικρού μήκους ταινία της Άρτεμις Αναστασιάδου, «Βανκούβερ», που είχε κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας 2021, απέσπασε ειδική μνεία. Η ταινία έκανε τη διεθνή της πρεμιέρα στο πρόγραμμα Generation Kplus, που απευθύνεται, πρωτίστως, σε παιδιά και νέους.

Αναλυτικά τα βραβεία

Golden Bear
«Alcarras» (Carla Simón)

Silver Bear Grand Jury Prize
«The Novelist’s Film» (Hong Sang-soo)

Silver Bear Jury Prize
«Robe of Gems» (N. L. Gallardo)

Silver Bear for Best Director
Claire Denis για το «Both Sides of the Blade»

Best Leading Performance
Meltem Kaptan για το «Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush»

Best Supporting Performance
Laura Basuki για το «Before, Now & Then»

Outstanding Artistic Contribution
«Everything Will Be Ok» (Rithy Panh, Sarit Mang)

Special Mention
«A Piece of Sky» (M. Koch)

Προτεινόμενα για εσάς