Πορτογαλία: Σε αμηχανία οι πολιτικοί- Γιατί ακυρώνονται 157.000 ψήφοι

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 14:51
UPD:14:55
Shutterstock
A- A A+

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε όλες τις ψήφους των ομογενών της χώρας για τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, γεγονός που θα καθυστερήσει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης κατά αρκετές εβδομάδες.

Το δικαστήριο αποφάσισε αργά την Τρίτη να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία για τους Πορτογάλους που ζουν σε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού περισσότερο από το 80% των ψηφοδελτίων που έδωσαν οι ομογενείς κρίθηκαν άκυρα από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, του οποίου το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) επανεξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία της 30ης Ιανουαρίου, δήλωσε ότι το πορτογαλικό κράτος οφείλει μια συγγνώμη στους 157.000 πολίτες των οποίων οι ψήφοι ακυρώθηκαν λόγω σύγχυσης σχετικά με την επικύρωσή τους.

Τα πολιτικά κόμματα είχαν συμφωνήσει άτυπα ότι οι ψήφοι των ομογενών σε πρεσβείες και άλλες επίσημες τοποθεσίες στο εξωτερικό δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από φωτοαντίγραφο της ταυτότητας του ψηφοφόρου. Η κίνηση σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι συνιστά παραβίαση του εκλογικού νόμου.

Η νέα κυβέρνηση του Κόστα είχε προγραμματιστεί να ορκιστεί στις 23 Φεβρουαρίου, αλλά πλέον δεν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η αναβολή της ορκωμοσίας θα καθυστερήσει την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022, η  απόρριψη του οποίου από το κοινοβούλιο τον Οκτώβριο προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή