Ξέφυγαν από τους Ταλιμπάν. Τώρα φοβούνται νέο πόλεμο στην Ουκρανία

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 14:26
UPD:14:30
cnn.com
A- A A+

Οι αδελφές Φαζίλα και Σαγκούφα Χάινταρι κάποτε ταξίδευαν ανά τον κόσμο ως αεροσυνδοί. Τώρα κάθονται σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Κίεβο και "σερφάρουν" στο Tik Tok για να ξεχνούν τις δυσάρεστες ειδήσεις και τα σενάρια πολέμου που γίνονται ολοένα και πιο έντονα.

Έχοντας ξεφύγει από τους Ταλιμπάν και δεκαετίες πολέμου στο Αφγανιστάν οι δύο αδελφές κινδυνεύνουν να ζήσουν ακόμη μία σύρραξη στη χώρα, στην οποία βρήκαν καταφύγιο, την Ουκρανία. «Αισθανόμαστε ότι είμαστε στη μέση του πουθενά. Μόλις βγήκαμε από μία τραυματική κατάσταση και φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε ακόμη μία» δηλώνει στο CNN η Σαγκούφα. 

Η Φαζίλα, 26 ετών και η Σαγκούφα, 24 ετών, νοσταλγούν το παρελθόν, τους λείπουν τα αγαπημένα πρόσωπα που άφησαν πίσω στην πατρίδα και τρέμουν μπροστά στην αβεβαιότητα για το μέλλον τους. 

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, αισθάνθηκαν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Δεν υπήρχε άλλη λύση. Έπρεπε να βρούμε μία πτήση και να φύγουμε. Εάν είχαμε άλλη επιλογή, δεν θα το κάναμε. Κανείς δεν θέλει να γίνει πρόσφυγας» σημειώνει η Σαγκούφα. 

Οι δυο τους σκόπευαν να πάνε στο Ισλαμαπάντ στο Πακιστάν, αλλά έφτασαν πολύ αργά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εκεί αντιμετώπισαν μία χαώδη κατάσταση με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έτσι μπήκαν στο πρώτο αεροπλάνο που κατάφεραν να έχουν πρόσβαση. «Ήμασταν τρομοκρατημένες γιατί δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε» λένε. 

Τελικά ήταν μεταξύ των 370 Αφγανών που έφτασαν στην Ουκρανία. Εκεί οι αρχές τους πρόσφεραν στέγη σε μία ειδική εγκατάσταση για πρόσφυγες βόρεια του Κιέβου, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Δύ εβδομάδες αργότερα, χάρη στη βοήθεια ενός φίλου, που εργαζόταν στις ουκρανικές αερογραμμές, κατάφεραν να βρουν ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα. Σήμερα σκέφτονται ότι ίσως πρέπει να αναζητήσουν και πάλι αλλού καταφύγιο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή