Κορυφώνεται η πανσέληνος του χιονιού

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 11:39
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η πανσέληνος του χιονιού φωτίζει τα Προπύλαια πριν από δύο χρόνια.

A- A A+

Σήμερα θα κάνει την εμφάνιση της στον ουράνιο θόλο η πανσέληνος του Φεβρουαρίου που είναι όπως και οι άλλες πανσέληνοι γνωστή με όνομα που προέρχεται από την ινδιάνικη παράδοση και μυθολογία. Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου αποκαλείται «Πανσέληνος του Χιονιού» επειδή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη Βόρειο Αμερική επικρατούσε έντονη χιονόπτωση και οι ινδιάνικες φυλές έδωσαν στην πανσέληνο αυτή διαφόρων ειδών ονόματα σχετικά με την παρουσία του χιονιού.

Οι Arapaho ανέφεραν την πανσέληνο του Φεβρουαρίου ως «παγετός που λάμπει στον ήλιο». Βέβαια σε νοτιότερες περιοχές των ΗΠΑ που οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ήπιες οι τοπικές φυλές είχαν επιλέξει αντίθετα ονόματα όπως η φυλή Zuni στο Νέο Μεξικό που αποκαλούσε την πανσέληνο του Φεβρουαρίου «onon u'la'ukwamme», που σημαίνει «δεν υπάρχει χιόνι στα μονοπάτια». Η συγκεκριμένη πανσέληνος είχε λάβει από τους ινδιάνους και την ονομασία πανσέληνος της πείνας επειδή λόγω της κακοκαιρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο το κυνήγι.

Στην ανατολική Ασία η πανσέληνος του Φεβρουαρίου έχει αποκτήσει διαφορετική ταυτότητα. Για τους ινδουιστές η πανσέληνος του Φεβρουαρίου όπως και ολόκληρος ο μήνας συνδέεται με την λιτότητα, την φιλανθρωπία και τελετουργικών μπάνιων σε ιερά ποτάμια. Για τους βουδιστές η πανσέληνος του Φεβρουαρίου είναι ημέρα εορτασμών και διεξάγονται σημαντικά φεστιβάλ.  Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου διαρκεί περίπου 72 ώρες και στην Ελλάδα θα κορυφωθεί την Τετάρτη από τις 7 το βράδυ και μετά.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς