Ρωσία: Τέλος των στρατιωτικών γυμνασίων στην Κριμαία- Αποχωρούν τα στρατεύματα

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 09:35
UPD:10:40
REUTERS/SERGEY PIVOVAROV
A- A A+

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις στην προσαρτημένη από τη Μόσχα Κριμαία τελείωσαν και ότι οι στρατιώτες επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε την πρώτη, μερική, αποχώρηση στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, καλλιεργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για εκτόνωση της κρίσης, με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους να τηρούν επιφυλακτική στάση τονίζοντας ότι δεν έχουν δει ακόμα στοιχεία για σημαντική μείωση των δυνάμεων. Εκτιμούν μάλιστα ότι περίπου 130.000- 150.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι μια εισβολή παραμένει «ευδιάκριτα πιθανή». Ωστόσο, η Ρωσία αρνείται σταθερά τα σχέδια εισβολής, με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσίζοφ, να διαψεύδει τις αναφορές για σχέδια επίθεσης στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, δηλώνοντας ότι οι πόλεμοι στην Ευρώπη «σπάνια ξεκινούν την Τετάρτη»- αναφορά σε έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έβλεπε στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας στις 16 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη, λέγοντας ότι στρατεύματα είχαν ήδη περάσει τη γέφυρα της Κριμαίας, μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων εκεί. Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι: «Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους». 

«Μονάδες της Νότιας και Δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας, που έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, έχουν ήδη ξεκινήσει την επιβίβαση σε σιδηροδρομικά και οδικά μέσα μεταφορές και θα αρχίσουν να κινούνται προς τις στρατιωτικές τους βάσεις σήμερα. Ορισμένες μονάδες θα βαδίσουν μόνες τους ως μέρος στρατιωτικής στοίχισης. Ορισμένα μέτρα μαχητικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων, έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το σχέδιο. Καθώς ολοκληρώνονται τα μέτρα μαχητικής εκπαίδευσης, τα στρατεύματα, όπως πάντα, θα βαδίσουν με συνδυασμένο τρόπο σε μόνιμα σημεία ανάπτυξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.

Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή