Τουρκική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Χέρτζογκ

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 14:51
UPD:14:51
A- A A+

Με δύο επίσημες επισκέψεις Τουρκία και Ισραήλ προσπαθούν να «έρθουν πιο κοντά», αποκαθιστώντας τις σχέδεις μεταξύ τους που τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν τεταμένες. 

Αρχικά, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ προετοιμάζει επίσκεψη στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία. «Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκίας θα φθάσει στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ με αντικείμενο την συζήτηση των σχέσεων των δύο χωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του γραφείο του προέδρου του Ισραήλ. Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, η επίσκεψη αυτή είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαρτίου.

Επιπλέον, ομάδα ανώτατων αξιωματούχων από την Τουρκία θα ταξιδέψει στο Ισραήλ. δήλωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας στις 16-17 Φεβρουαρίου, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν επίσης με τις παλαιστινιακές αρχές.

Το Ισραήλ και η Τουρκία απέλασαν πρεσβευτές το 2018 και οι σχέσεις μεταξύ τους παρέμειναν τεταμένες. Από τότε η Άγκυρα προσπαθεί να επιδιορθώσει τους δεσμούς της με αρκετές περιφερειακές χώρες- οπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- σε μια επίθεση γοητείας που ξεκίνησε το 2020. Η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καταδίκασε την κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και την πολιτική έναντι των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξή της στην οργάνωσης Χαμά, η οποία διοικεί τη Γάζα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν θα οπισθοχωρήσει στην υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους. 

Η προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφεραν ότι ο Καλίν και ο Ονάλ θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη για να συντονίσουν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Χέρτζογκ και να συνομιλήσουν με αξιωματούχους μετά τις συζητήσεις στην Τουρκία τον Δεκέμβριο.

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση σχετικά με τις πολιτικές στην ανατολική Μεσόγειο, συγκεκριμένα για τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή. Ενώ όμως συχνά επιδίδονται κατηγορίες, οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχουν παραμείνει άθικτοι, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι η ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Χέρτζογκ.

Ο Ερντογάν έχει μιλήσει στο παρελθόν με τον Χέρτζογκ εν μέσω εντάσεων, αν και η ισραηλινή προεδρία διαθέτει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο. Τον Νοέμβριο, μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, στο πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ ηγετών των δύο χωρών εδώ και χρόνια.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή