LIVE η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον αμυντικό εξοπλισμό

Μετωπική Κ. Μητσοτάκη - Αλ. Τσίπρα
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 13:00
UPD:16:05
A- A A+

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

Κ. Μητσοτάκης: Αναβαθμίζεται η γεωπολιτική θέση της χώρας 

Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα η Βουλή είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύεται το εθνικό ολοστάσιο και αναβαθμίζεται εμφατικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Διαβάστε αναλυτικά εδώ. 

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνική παραφωνία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ  και τόνισε ότι «δεν υπάρχει παρών σε ό,τι αφορά την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας». Περισσότερα εδώ. 

Αντέκρουσε στη συνέχεια την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αναξιοπιστίας της κυβέρνησης λέγοντας: «Κατηγορήσατε αυτή την κυβέρνηση 'άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα κάνατε μετεκλογικά'. Εσείς που θα σκίζατε τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο, εσείς που τάξατε ό,τι μπορούσατε να φανταστείτε για να κάνετε στη συνέχεια διεθνώς γνωστή την έννοια της κωλοτούμπας και υπογράψετε ένα τρίτο μνημόνιο».

Αλ. Τσίπρας: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή 

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» . Με τη φράση αυτή του Διονύσιου Σολωμού άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προτροπή πρέπει να μας οδηγεί και σήμερα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή.  Διαβάστε αναλυτικά εδώ. 

«Βρίσκεστε σε βαθύτατο εκνευρισμό. Ανεβήκατε να απαντήσετε για τα θέματα που σας έθεσα για τους εξοπλισμούς και την εξωτερική πολιτική και καταλήξατε να μου απαντάτε στα τσιτάτα του Μάο Τσετούνγκ ως ιστοριοδίφης και αναλυτής της κομμουνιστικής παράδοσης» είπε στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη έχει να κάνει με το ότι «βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το κύμα οργής στην κοινωνία». Δείτε περισσότερα.

Μ. Κατρίνης: Ναι στις οκτώ συμβάσεις, παρά τις εύλογες ενστάσεις

«Θα ψηφίσουμε και τις οκτώ συμβάσεις (επτά συμβάσεις και μία διευθέτηση) αφού παρά τις εύλογες και τεκμηριωμένες ενστάσεις για βελτιωτικές παρεμβάσεις ειναι επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Τόνισε ωστόσο ότι «η κυβέρνηση ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να θριαμβολογεί, όπως έγινε με την καπηλεία των Ραφάλ και το προκλητικό και κακής ποιότητας σποτ με το σήμα της Νέας Δημοκρατίας». Καταλόγισε παράλληλα στην κυβέρνηση ότι «επιδεικνύει προχειρότητα», καθώς - όπως παρατήρησε - «δεν είναι ακόμα έτοιμες οι αναγκαίες υποδομές εγκατάστασης και συντήρησης των Ραφάλ».

Οι θέσεις των κομμάτων

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση θα ψηφίσουν «υπέρ». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής και θα υπερψηφίσει τις διατάξεις του, με εξαίρεση τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των έξι Rafale που θα τις καταψηφίσει. Το ΚΚΕ αναμένεται να καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δηλώσει «παρών» στη σύμβαση για τις τορπίλες. Το ΜέΡΑ25 διατηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή