Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα η Βουλή είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του, με το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύεται το εθνικό ολοστάσιο και αναβαθμίζεται εμφατικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.
«Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να εξουσιοδοτήσει του αρμόδιους χειριστές να ολοκληρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των σημαντικών συμβάσεων. Το κύριο μέρος τους αφορά της φρεγάτες "Belharra" οι οποίες έρχονται να ανανεώσουn τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου, καθώς ο προηγούμενος τύπος των φρεγατών έχει κλείσει 40 χρόνια δράσης. Οι νέες φρεγάτες, συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Ραφάλ τα πρώτα από τα οποία υποδέχθηκε η χώρα στην Τανάγρα πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά και με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Ρόμεο. Παράλληλα, συνέχισε, οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τέσσερα ακόμα νέα πλοία επιφάνειας με γνώμονα τις εισηγήσεις του Ναυτικού.
«Εξαιρετικά ευνοϊκές οι τιμές αγοράς»
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων», αλλά και «υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συνεργασίας» καθώς - όπως ανέφερε - «όπως και με τα Ραφάλ έτσι και τα νέα πλοία θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς». «Χάρη στις επίπονες προσπάθειες της Ελλάδας και την κατανόηση του Παρισιού οι τιμές αγοράς ειναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Πετύχαμε μία αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα» τόνισε, προσθέτοντας πως η αποποληρωμή θα γίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου.
«Η Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή στη Μεσόγειο»
Επισήμανε παράλληλα πως το νομοσχέδιο απαντά με το αποτελεσματικότερο τρόπο στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις της και δίνει στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη».
«Η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της. «Μου έκανε εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα το οποίο συζητούμε. Λέτε ναι στις φρεγάτες και τις τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Όλα τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξουμε στο 'παρών'. Αυτό είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας: «Καταψηφίσατε τη συμμαχία με τη Γαλλία, καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, καταψηφίσατε τις συμφωνίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».
Ζήτησε επίσης να δοθούν διευκρινίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση «γι' αυτό που άκουσα από τον εξάδερφό σας, τον κ. Γ. Τσίπρα ότι "η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός". Είναι έτσι; Επιμένετε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι τελείως διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδελφός σας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις» είπε.
Κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να επιδείξει «ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή» καθώς - όπως είπε - «υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς». «Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το "παρών" σημαίνει "απών"», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια»
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στα ελληνοτουρκικά παρατηρώντας πως «τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται». «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα» ανέφερε για να προσθέσει πως η πόρτα της Ελλάδας «είναι κλειστή σε κάθε απειλή» αλλά «ανοικτή σε διάλογο». «Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις» υπογράμμισε.
«Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας»
Διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως το κόστος της αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας.
Αναφερθείς στη συνέχεια στη στήριξη της κοινωνίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών». Παράλληλα, όπως είπε, θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ υψηλότερη της πρώτης, ενώ «τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται δίνοντας προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».
«Όχι σε επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω»
Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν θα επιτρέψει «επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη». «Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Απέναντι σε αυτήτη διπλή πρόκληση οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».
Οι θέσεις των κομμάτων
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση θα ψηφίσουν «υπέρ». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής και θα υπερψηφίσει τις διατάξεις του, με εξαίρεση τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των έξι Rafale που θα τις καταψηφίσει.
Το ΚΚΕ αναμένεται να καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δηλώσει «παρών» στη σύμβαση για τις τορπίλες. Το ΜέΡΑ25 διατηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια.
naftemporiki.gr