Αμείωτη η ένταση των ισραηλινών βομβαρδισμών

Στους 345 οι νεκροί, 1.600 οι τραυματίες
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008 18:28
UPD:20:45

A- A A+

Μακραίνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων από τις ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για τρίτη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή πλέον και του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, ο νέος απολογισμός περιλαμβάνει 345 νεκρούς και πάνω από 1.600 τραυματίες. Νωρίτερα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 57 άμαχοι http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/29/1611041.htm .

Στα πιο πρόσφατα βίαια περιστατικά, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από χτύπημα από αέρος εναντίον αυτοκινήτου, ενώ λίγο πριν η ισραηλινή αεροπορία έπληξε σπίτι υψηλόβαθμου στελέχους του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς προκαλώντας τo θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20.

Το μεσημέρι και για περίπου τέσσερις ώρες η Χαμάς εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, κάτι που όμως εδώ και ώρα έχει σταματήσει.

Από το Σάββατο, οπότε και άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση, δύο Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες της Χαμάς.

Στόχος της επίθεσης είναι να πέσει το καθεστώς της ισλαμιστικής οργάνωσης της Χαμάς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «10».

Διεθνείς αντιδράσεις για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ενημερώθηκε χθες για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα από το σύμβουλό του επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ενώ ο Ντέιβιντ ¶ξελροντ, στενός συνεργάτης του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο τελευταίος είναι «αποφασισμένος» να εργαστεί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε εντούτοις πως «μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, αρμόδιος να μιλά εκ μέρους των ΗΠΑ είναι ο πρόεδρος Μπους». Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Μπ. Ομπάμα «θα συνεργαστεί στενά με το Ισραήλ», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον «πιο σημαντικό σύμμαχο» ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτή είναι μία θεμελιώδης αρχή από την οποία ξεκινούμε. Ωστόσο, θα την υλοποιήσουμε «κατά έναν τρόπο που θα προωθεί την υπόθεση της ειρήνης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συντάχθηκε χθες με το Συμβούλιο Ασφαλείας, που απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη Γάζα και στο νότιο Ισραήλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ε.Ε., Νικολά Σαρκοζί, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδας της Γάζας και τόνισε ότι καταδικάζει τις προκλήσεις που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε «ανήσυχος από την κλιμάκωση της βίας», επισήμανε όμως ότι «δεν κατανοεί τη μονομερή διακοπή της εκεχειρίας» με το Ισραήλ εκ μέρους της Χαμάς. «Η Χαμάς πρέπει άμεσα να τερματίσει τις ρίψεις ρουκετών» υπογράμμισε. «Σεβόμαστε το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ, καλώντας το, παράλληλα, «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές του ενέργειες για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων».

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε «ανησυχία» για την επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων της Χαμάς, ζητώντας την «άμεση διακοπή» τους και την επανάληψη του διαλόγου για την εξεύρεση «σταθερής και διαρκούς λύσης».

Ο Καναδάς επέρριψε εκ νέου χθες την ευθύνη στη Χαμάς για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα. «Το γεγονός ότι η Χαμάς θέτει στο στόχαστρό της (Ισραηλινούς) αμάχους, είναι η αιτία αυτών των θλιβερών συμβάντων», εκτίμησε ο Καναδός ΥΠΕΞ, Λόρενς Κάνον.

Η Ελβετία καταδίκασε τις «δυσανάλογες αντιδράσεις» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έναντι της εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Η Ιαπωνία κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την εκτόξευση ρουκετών κατά του εβραϊκού κράτους.

Το Πεκίνο, σε αυστηρότερο τόνο, ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Η Κίνα «είναι σοκαρισμένη από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών και εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία», αναφέρει ανακοίνωση του αντιπροέδρου της χώρας, Λι Κεκιάνγκ, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Αντιδρώντας στις ισραηλινές επιθέσεις, η Συρία διέκοψε τις υπό τουρκική διαμεσολάβηση έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ, όπως δήλωσε χθες Σύρος αξιωματούχος.

To Αφγανιστάν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των φονικών ισραηλινών επιδρομών. Τις ισραηλινές επιθέσεις καταδίκασε και ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ αλί Ζαρνταρί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας του.

Ανακοινώσεις καταδίκης των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα εξέδωσαν επίσης η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ιράν, η Μαλαισία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Χιλή και το Μεξικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή