Κρεμλίνο: «Στο πάτωμα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 11:59
UPD:12:16
REUTERS/ANTON VAGANOV
A- A A+

Παρά την ενίσχυση του διμερούς διαλόγου, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον «βρίσκονται στο πάτωμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, εν μέσω της κλιμάκης της έντασης με τη Δύση λόγω της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κυριακή ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία οποιαδήποτε στιγμή και ότι ενδέχεται εφεύρει αιφνιδιαστικά μια αφορμή για μια επίθεση, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» του εδάφους του ΝΑΤΟ. 

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι δίαυλοι διαλόγου και εμφάνισε ως θετικό το γεγονός ότι οΡώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν βρίσκονται σε επαφή, όμως, όπως έσπευσε να προσθέσει, οι διμερείς σχέσεις σε άλλους τομείς είναι τεταμένες.

«Οι επικεφαλής των κρατών συνομιλούν, υπάρχει διάλογος σε άλλα μέτωπα» μετέδωσε το RIA επικαλούμενο τον Πεσκόφ. «Αυτό είναι θετικό επειδή γνωρίζετε πριν μόλις δύο χρόνια δεν υπήρχε διάλογος, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους επαφές» συνέχισε για να προσθέσει: «Όμως στα υπόλοιπα, δυστυχώς, στις διμερείς σχέσεις μπορούμε να μιλάμε μόνο για αρνητικά. Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο. Στην πραγματικότητα (οι σχέσεις) είναι στο πάτωμα».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, έχει απορρίψει τις αιτιάσεις της Δύσης ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία και κατηγορεί τις δυτικές χώρες για διασπορά ψευδών ειδήσεων προκειμένου να προκληθεί αντιπερισπασμός από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.

Έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες του ΟΑΣΕ ζητεί το Κίεβο

Η Ουκρανία ζήτησε στο μεταξύ τη σύγκληση έκτακτης συνάντησης με τη Ρωσία και τις χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», επεσήμανε ο Κουλέμπα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Ρωσία «πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών μελών» του ΟΑΣΕ.

«Αμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» ζητεί από τη Μόσχα ο Σολτς

«Άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» της ρωσο-ουκρανικής διένεξης ζήτησε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, λίγο προτού επισκεφθεί το Κίεβο και στη συνέχεια την ρωσική πρωτεύουσα.

«Περιμένουμε από την Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για την Ρωσία». Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή