Η ακρίβεια βάζει «φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 07:09
UPD:07:10
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Στα χαρακώματα είναι κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την πορεία των τιμών, καθώς το ενεργειακό ράλι αυξήσεων έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Η πορεία των τιμών κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την διάρκεια του φαινομένου που από ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει. 

H κυβέρνηση επιστρατεύει ένα πρόσθετο πλέγμα στήριξης και μιλά για μέτρα που θα είναι σε ισχύ για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ανακοινώσεις με καθυστέρηση και ζητά να ανοίξει ακόμα περισσότερο η βεντάλια των μέτρων στήριξης. 

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ενδεικτικά αναφέρουν πως ο πληθωρισμός στην Αμερική έφτασε στο 7,5%. Ωστόσο αναγνωρίζουν πως οι  πληθωριστικές πιέσεις ροκανίζουν σήμερα το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και επομένως απαιτούνται μέτρα στήριξης.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο» και επομένως οι όποιες κινήσεις γίνονται θα πρέπει να είναι κοστολογημένες, ώστε να μην διαταράξουν την δημοσιονομική ισορροπία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - μιλώντας στον ΣΚΑΪ- σημείωσε πως «όσοι εξαγγέλλουν μέτρα δεξιά και αριστερά χωρίς να έχουν καμία ιδέα για το πώς θα τα εφαρμόσουν και κυρίως πού θα βρουν τα λεφτά, είναι εκτός τόπου και χρόνου και νομίζω ότι και η κοινωνία δεν τους παρακολουθεί».

Στην κυβέρνηση κάνουν κινήσεις σε διπλή κατεύθυνση: στην υλοποίηση στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων αλλά και στην ανακοίνωση μόνιμων φοροελαφρύνσεων (που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας). Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η μητέρα των μαχών δίνεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που εξελίσσεται στο βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών.

Στο ενεργειακό πεδίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως θα υπάρξει στήριξη και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η εκτίμηση  είναι πως την άνοιξη θα υπάρχει μία σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, ωστόσο το πλέγμα στήριξης θα διατηρηθεί για όσο χρειαστεί. Παράλληλα στο τραπέζι είναι πρόσθετα μέτρα, τα οποία πάντως δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα είναι στοχευμένα.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην υλοποίηση ενός πακέτου με μόνιμο χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Οι νέοι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ το Μάιο μπαίνει σε εφαρμογή η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι είναι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις και έχει μπει μπροστά η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους του 2023. 

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα εδώ και τώρα για την ακρίβεια 

Τη διεύρυνση του πλέγματος των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση του «ράλι» ανατιμήσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει στο αίτημα για εκλογές και κατηγορεί την κυβέρνηση πως «έγνοια της είναι οι ισχυροί». Μεταξύ άλλων προτείνει άμεση παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα και  άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Παράλληλα από την Αργολίδα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και δυνατότητα των παραγωγών να συνεχίσουν να παράγουν. Πρέπει άμεσα να αποφασιστεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς και επιδότηση ειδική προκειμένου να αντισταθμιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος». Συμπλήρωσε πως «ταυτόχρονα ο ΕΛΓΑ οφείλει να κάνει άμεσα τους ελέγχους και να επισπεύσει τις αποζημιώσεις καθώς και να δημιουργηθούν  προγράμματα ρευστότητας για τους παραγωγούς από την αναπτυξιακή τράπεζα». 

Πυρά από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης 

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με αφορμή τους χειρισμούς που έχουν γίνει στο θέμα των ανατιμήσεων. Βέλη στην κυβέρνηση πως συνεχίζει να αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση χωρίς κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», εξαπολύει το Κίνημα Αλλαγής. 

Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής προτείνει: τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, την επαναφορά μίας μορφής του ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και επενδύσεις στις ΑΠΕ. 

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΚΚΕ, που - με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού - υπογραμμίζει πως «όσα παρουσιάζει ως “ελάφρυνση εργαζομένων και νοικοκυριών” έχουν και με το παραπάνω εξανεμιστεί από το “τσουνάμι” της ακρίβειας, που δεν είναι “ουρανοκατέβατο”, αλλά γέννημα-θρέμμα της κυρίαρχης πολιτικής και της καπιταλιστικής οικονομίας». 

Για «εικονική πραγματικότητα» κατηγορεί την κυβέρνηση η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα θα γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια ανάπτυξης, ενώ έχει καταστεί παγκόσμια πρωταθλήτρια χρέους». Για προσπάθεια του πρωθυπουργού «να εξωραΐσει την εικόνα μιας Κυβέρνησης που καταρρέει και αντιμετωπίζει πλέον την λαϊκή οργή» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος ύπνου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή