Μεγαλώνει ο κύκλος αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

Σε αναζήτηση κοινής θέσης η Ε.Ε.
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008 13:57
UPD:17:33

A- A A+

Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 360 και τους τραυματίες στους 1700.

Στον τραγικό απολογισμό συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 62 άμαχοι, ανάμεσά τους 21 παιδιά, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Δύο αδελφούλες, ηλικίας τεσσάρων και 11 ετών, σκοτώθηκαν στην Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια της πόλης της Γάζας όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε το κάρο που τις μετέφερε, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοάουια Αμπου Χασανέιν.

Ακόμη επτά παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ισραηλινό μαχητικό F16 βομβάρδισε το σπίτι ενός διοικητή της Χαμάς στην ίδια πόλη.

REUTERS
Δύο κορίτσια νεκρά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Δύο κορίτσια νεκρά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας φύλακας σε σχολείο διοικούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη, στη νότια Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στην πόλη Χαν Γιούνις, ο οποίος σκοτώθηκε από βλήμα που είχε στόχο το διπλανό αστυνομικό τμήμα.

Οι δεκάδες ισραηλινές επιδρομές έχουν στόχο κτήρια, κυρίως εγκαταστάσεις υπουργείων, διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στη Χαμάς, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες.

Ανάμεσα στα κτίρια που χτυπήθηκαν είναι η έδρα του πρωθυπουργού, τα υπουργεία ¶μυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών και για δεύτερη φορά το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Αντίποινα στο νότιο Ισραήλ

REUTERS
Γάζα: Επιθέσεις σε κτήρια της Χαμάς με 10 νεκρούς

Γάζα: Επιθέσεις σε κτήρια της Χαμάς με 10 νεκρούς

Οι επιδρομές αυτές δεν σταμάτησαν τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας προς τα ισραηλινά εδάφη. Τρεις παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν βλήματα όλμων έπληξαν την βάση του κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά πέντε Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Ετοιμότητα για χερσαία επιχείρηση

Χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτάλ Λίμποβιτς, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον χρόνο της επέμβασης.

Εχούντ Μπαράκ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των πολιτών

Εχούντ Μπαράκ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των πολιτών

«Οι χερσαίες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν. Όλοι είναι στις θέσεις τους», δήλωσε η Λίμποβιτς. «Η επιλογή υφίσταται. Μπορεί να επέμβουμε, προς το παρόν ωστόσο χτυπούμε μόνο μέσω αέρος και θαλάσσης», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ διευκρίνισε πως η επιχείρηση κατά της Χαμάς είναι η πρώτη φάση μεταξύ περισσοτέρων που έχουν ήδη εγκριθεί από το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός ¶μυνας, Ματάν Βιλνάι, τόνισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνεχίσει να μάχεται για εβδομάδες εναντίον της Χαμάς: «Είμαστε έτοιμοι για μια μακροχρόνια σύγκρουση και για μάχες που θα διαρκέσουν εβδομάδες... Η Χαμάς διαθέτει ακόμα εκατοντάδες πυραύλους, αλλά μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται. Θέλουμε να επιφέρουμε μια ουσιαστική αλλαγή στην κατάσταση της ασφάλειας στο νότιο Ισραήλ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Υποδομών, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, σημείωσε πως βούληση του εβραϊκού κράτους είναι «να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στο νότιο Ισραήλ, για να μπορούν οι κάτοικοι να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να φοβούνται τις ρίψεις ρουκετών».

Τζίπι Λίβνι: Να πούμε «αρκετά» στη Χαμάς

Τζίπι Λίβνι: Να πούμε «αρκετά» στη Χαμάς

Εν τω μεταξύ, το πρωί ισραηλινό πολεμικό πλοίο εμβόλισε μικρό πλοίο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/30/1611335.htm που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για το σκάφος «Dignity» της οργάνωσης «Ελευθερώστε τη Γάζα», το οποίο απέπλευσε χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας.

Σε αναζήτηση κοινής θέσης η Ε.Ε.

REUTERS
Χάος στα νοσοκομεία της Γάζας

Χάος στα νοσοκομεία της Γάζας

Με άμεση προτεραιότητα τον τερματισμό των βιαιοτήτων και την επιστροφή στην εκεχειρία, συνεδριάζουν εκτάκτως απόψε στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/30/1611449.htm για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά πολλούς ωστόσο, το «στοίχημα» για την Ε.Ε. είναι η εναρμόνιση των θέσεων των ΥΠΕΞ, καθώς πολλά κράτη μέλη έχουν αφήσει να διαφανούν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη νέα κρίση.

Η έκτακτη συνεδρίαση θα αρχίσει στις 18.30 (τοπική ώρα, 19.30 ώρα Ελλάδας) στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα ζητήσουν την άμεση παύση των ισραηλινών επιδρομών και των εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Χαμάς, τη διοχέτευση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη χαλάρωση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα.

Τηλεφωνική διάσκεψη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, σήμερα το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τηλεφωνική διάσκεψη θα συμμετάσχουν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, οι υπουργοι Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γαλλίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μπερνάρ Κουσνέρ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα και ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου Τόνι Μπλερ.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. «Θα υπάρξει σήμερα το απόγευμα μια τηλεδιάσκεψη του κουαρτέτου», δήλωσε ο Μαρκ Ίνγκλις, εκπρόσωπος της Επιτροπής. Στο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή μετέχουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και ο ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή