ΕΦΚΑ: Το νέο μέτωπο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 12:17
UPD:12:23
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ που εισάγεται σήμερα (16:00) προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή τη Βουλής εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του, Αλέξη Τσίπρα, να δίνει ήδη τον τόνο από χθες με τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής όπου κατήγγειλε στρατιά μετακλητών, παράκαμψη του ΑΣΕΠ και καταβολή «χρυσών μισθών σε γαλάζια golden boys».

Με παρέμβασή του στη συζήτηση για την «Λίστα Πέτσα» ο κ. Τσίπρας έδειξε τη διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδείξει σε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι την ώρα που αναβάλλει την αύξηση του κατώτατου μισθού «μοιράζει χρυσούς μισθούς σε γαλάζια golden boys, πρώτα στη ΔΕΗ σε όλους τους οργανισμούς κοινής ωφελείας και τώρα και στον ΕΦΚΑ». «Η κυβέρνηση, αποφάσισε να αυξήσει τον μισθό του νυν διορισμένου διοικητή του ΕΦΚΑ και πρώην διευθυντή του γραφείου του κ. Χατζηδάκη στα 8.134 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που δεν δέχεται την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Και δεν ντρέπεστε!» είπε σε οξύ τόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας μια γεύση της κριτικής που θα ασκήσει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή η αξιωματική αντιπολίτευση.

Καταγγελίες για παράκαμψη του ΑΣΕΠ

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι ορίζει μισθό 8.000 ευρώ «για τους ιδιώτες “κολλητούς”, γενικούς διευθυντές που θα στελεχώνουν τον ΕΦΚΑ.  Κατήγγειλε δε την πρόβλεψη παράκαμψης του ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ σημειώνοντας ότι η στελέχωση μέσω του ανωτάτου συμβουλίου επιλογής προσωπικού αποτελεί «μια δημοκρατική κατάκτηση, που βεβαίως προοδευτικές κυβερνήσεις έφεραν στον τόπο». «Εσείς δεν θα είχατε ποτέ προβλέψει να δρομολογήσετε μια τέτοια εξέλιξη αξιοκρατίας, γιατί είστε βουτηγμένοι από συνείδηση και από παράδοση μέσα στη λογική της αναξιοκρατίας, του πελατειασμού και του νεποτισμού» συμπλήρωσε σε οξύ τόνο.

Ανέφερε επίσης ότι πέραν του 8.000 ευρώ για τον επικεφαλής της Μονάδας Εξωτερικών Ερευνών το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης 4.631 ευρώ τον μήνα για τους ιδιώτες διευθυντές του ΕΦΚΑ και 4.631 ευρώ για 43 και πλέον στελέχη της μονοπρόσωπης εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων του ΕΦΚΑ, «που θα αναλάβουν το ξεπούλημα των 400 ακινήτων του φορέα, αξίας περίπου 1 δις ευρώ». Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση ότι σπαταλά δεξιά και αριστερά στα «δικά της παιδιά» σε απευθείας αναθέσεις και δίνει «παχυλούς μισθούς σε golden boys στη δημόσια διοίκηση».

Τη σκυτάλη της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΦΚΑ θα λάβει σήμερα στη Βουλή η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο προχωρά σε «ανεξέλεγκτη πρόσληψη ημετέρων με παχυλούς μισθούς σε διευθυντικές θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας», σε «κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» σε «προμήθειες κατά παρέκκλιση» και σε  «ανεξέλεγκτη διαχείριση - λεηλάτηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή