Γερμανικά όπλα στο Κίεβο ζητούν οι χώρες της Βαλτικής

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 19:29
UPD:19:40
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Το δικό της μήνυμα  έστειλε μέσω της Washington Post, πριν από τη συνάντηση απόψε στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς, τον Λετονό ομόλογό της  και τον πρόεδρο της Λιθουανίας, η Εσθονή πρωθυπουργός. Η Κάγια Κάλας,  κάλεσε τη Δύση να χορηγήσει όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι της ρωσικής απειλής. 

Κύριος αποδέκτης αυτού του μηνύματος είναι βέβαια ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος αρνείται με κάθε ευκαιρία την αποστολή "θανατηφόρων όπλων" στην Ουκρανία, επικαλούμενος την κυβερνητική συμφωνία συνασπισμού.

 

Ζητούν σκληρή στάση προς τη Μόσχα

Η γερμανική άρνηση αφορά άμεσα την Εσθονία, δεδομένου ότι έχει ζητήσει από τη Γερμανία άδεια για τη χορήγηση στην Ουκρανία 9 οβιδοβόλων με βεληνεκές 15 χιλιομέτρων από τα οπλικά αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες προβλέπει πρώτα τη συναίνεση της Γερμανίας, με το Βερολίνο εξετάζει το αίτημα εδώ κι εβδομάδες. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν ο Όλαφ Σολτς υποδέχεται στην καγκελαρία του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 3 χωρών της Βαλτικής. Στόχος του να καταγράψει τις θέσεις αλλά κυρίως τις ανησυχίες τους. Και οι τρεις χώρες ανήκουν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, και οι τρεις συνορεύουν με τη Ρωσία, και οι τρεις αισθάνονται απειλούμενες από την υπερδύναμη Ρωσία.

Και οι τρεις συμφωνούν ότι η Δύση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα πρέπει να τηρήσει σκληρή γραμμή, ενώ το μήνυμά τους προς το Βερολίνο είναι να πει καθαρά τη θέση του για αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και να κρατήσει σαφείς αποστάσεις συνολικά με την πολιτική της Μόσχας. Όχι μόνο οι χώρες της Βαλτικής, όλη η ανατολική Ευρώπη και φυσικά η Δύση θα παρακολουθήσουν πολύ προσεκτικά την παρθενική συνάντηση του Σολτς με τον Βλάντιμιρ Πούτιν την ερχόμενη Τρίτη, 15.02, και τις σαφείς αποστάσεις που ζητούν να τηρήσει από τη Μόσχα στο ουκρανικό.

 

Σολτς: Διάλογος αλλά και κυρώσεις

Εκτός όμως από τις χώρες της Βαλτικής το Βερολίνο φιλοξενεί άλλη μια σημαντική συνάντηση. Για δεύτερη φορά από την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας στο ίδιο τραπέζι κάθονται οι στενοί σύμβουλοι των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας μαζί με τους συναδέλφους τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων του λεγόμενου Σχήματος της Νορμανδίας σε επίπεδο συμβούλων, έγινε τέλος Ιανουαρίου. Στόχος να μειωθούν οι διαφορές απόψεων και να  δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και του Σχήματος της Νορμανδίας είναι ήδη μια πρόοδος. Και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την προθυμία της Δύσης για διάλογο με τη Μόσχα, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις σοβαρές συνέπειες σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή