Οι απεργίες είναι σπάνιες στον κλάδο των ειδών πολυτελείας, ειδικά στον παγκόσμιο κολοσσό της βιομηχανίας Louis Vuitton. Όπως γράφει όμως η Le Monde, πέντε χρόνια μετά την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση στη Louis Vuitton,οι συνδικαλιστικές ενώσεις CGT και CFDT προκήρυξαν απεργία σε πέντε από τα 18 εργοστάσια που έχει ο όμιλος στη Γαλλία ,με αίτημα τη σύναψη νέας συμφωνίας για το ωράριο εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των συνδικάτων, «το ωρομίσθιο ενός υπαλλήλου της Louis Vuitton με δεκαπενταετή προϋπηρεσία είναι 14 ευρώ». Μια πραγματικότητα που περιγράφεται επίσης ως «πολύ διαφορετική από την πλευρά του bling-bling που φαντάζονται οι άνθρωποι»
Ο όμιλος υποστηρίζει πάντως ότι η νέα συμφωνία για τον χρόνο εργασίας περιλαμβάνει πέρασμα από 35 σε 33 ώρες εργασίας, καθώς και «αύξηση μισθού κατά μέσο όρο ,150 ευρώ το μήνα».
Από την πλευρά της, η GT ζητά αύξηση 350 ευρώ το μήνα καθώς και αύξηση ορισμένων μπόνους.
Αν και αυτή είναι η πρώτη απεργία εδώ και πέντε χρόνια στη Louis Vuitton, η δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί εντός του ομίλου LVMH εδώ και λίγους μήνες, γράφει η γαλλική εφημερίδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπάλληλοι της θυγατρικής εταιρείας παραγωγής σαμπάνιας Moet et Chandon προχώρησαν σε απεργία για να απαιτήσουν την πληρωμή του λεγόμενου «μπόνους Macron». Μια κινητοποίηση που ακολούθησαν λίγες εβδομάδες αργότερα οι υπάλληλοι στην θυγατρική εταιρεία καλλυντικών Sephora.Το «μπόνους Μακρόν» (Pepa)είναι ένα εφάπαξ επίδομα χωρίς φόρους και κοινωνικές επιβαρύνσεις που δίνεται προαιρετικά από τους εργοδότες, λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού στη Γαλλία.Την 1η Οκτωβρίου ο κατώτατος μισθός (γνωστός ως «SMIC» στη Γαλλία) αυξήθηκε από 10,25 ευρώ σε 10,48 ευρώ ανά ώρα, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση 2,2% του πληθωρισμού το περασμένο έτος.
Η αγορά των ειδών πολυτελείας έχει ενισχυθεί πάντως και ο όμιλος της Louis Vuitton ( LVMH) είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 44% το 2021 και τα κέρδη του κατά 156%, στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Νούμερο 1 στον κλάδο όμιλος LVMH, κατέγραψε το 2021 τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη (359 δισεκατομμύρια ευρώ στις 10 Φεβρουαρίου).
Το 2022, ο όμιλος σχεδιάζει μάλιστα να προσλάβει 16.700 άτομα στη Γαλλία, μετά τα περίπου 9.500 που προσέλαβε πέρυσι.