Για αιτιάσεις που «ξεφεύγουν της απλής λογικής» έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτοντας τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών και πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει στείλει επιστολές στον ΟΗΕ, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησής τους.
«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής» σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Σημείωσε ακόμη πως η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια και σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.
«Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο"» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Δήλωσε τέλος πως «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, στις επίμαχες δηλώσεις του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 60». Κατά την ίδια πηγή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης πως η Άγκυρα θα παρακολουθεί το θέμα, θα κάνει τις τελευταίες της προειδοποιήσεις και αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών που έχουν στρατιωτικοποιηθεί.
Γ. Οικονόμου: Αβάσιμες οι τουρκικές θέσεις
Στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση της προκλητικότητας» από την Άγκυρα.
«Συνεχίζεται η προκλητική πολιτική της Άγκυρας με θέσεις που είναι εκτός κάθε πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος καλής γειτονίας» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου. Όπως είπε η προκλητικότητα εκ μέρους της γειτονικής χώρας κλιμακώνεται «λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στην Τουρκία και εξαιτίας των εσωτερικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας.
Επισήμανε παράλληλα πως η Ελλάδα απαντά τόσο στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και όπου χρειαστεί. «Όλα αυτά τα αβάσιμα, αστήρικτα και χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Τουρκίας τα αντιμετωπίζει η Ελλάδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και δίνει τις απαντήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο και όπου κληθεί και χρειαστεί» είπε.