Ουκρανική κρίση: «Μπρα ντε φερ» με στρατιωτικά γυμνάσια εκατέρωθεν και διπλωματικός μαραθώνιος

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 11:25
UPD:12:39
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Στρατιωτικά γυμνάσια αρχίζει η Ουκρανία, σε απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη γειτονική Λευκορωσία, τις οποίες το Κίεβο και η Δύση ερμηνεύουν ως μέρος της στρατιωτικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία στην περιοχή.

Η Ρωσία ξεκίνησε σήμερα την ενεργή φάση των μεγάλου εύρους στρατιωτικών της ασκήσεων στη Λευκορωσία, σε μια επίδειξη ισχύος. Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού, με την μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Λευκορωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως την περιγράφει το NATO, διεξάγονται ως τις 20 Φεβρουαρίου και θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της ανάπτυξης ρωσικού στρατού κοντά στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει φόβους για εισβολή.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσίι Ρέζνικοφ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα διεξαχθούν επίσης από σήμερα 10 Φεβρουαρίου ως τις 20 του μήνα και ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και NLAW που παρείχαν ξένοι εταίροι. Η Ουκρανία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων που μετέχουν στις ασκήσεις της. Ο Λευκός Οίκος σχολίασε χθες ότι οι ρωσικές ασκήσεις στη Λευκορωσία συνιστούν ενέργεια «κλιμάκωσης». 

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε επίσης πως η Ουκρανία ετοιμάζει μια απάντηση στα γυμνάσια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονταν προς τη Μαύρη Θάλασσα από τη Μεσόγειο για στρατιωτικές ασκήσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προχθές, Τρίτη, σε μια προγραμματισμένη, όπως τη χαρακτήρισε, μετακίνηση στρατιωτικών πόρων.

Λονδίνο: Η Ρωσία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντιπερισπασμού ως πρόσχημα για μια εισβολή

Το Λονδίνο προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία και, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες μιας νέας σειράς κυρώσεων που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής. Ο Μπεν Γουάλας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio ότι από μια επιθετική εισβολή σε κυρίαρχο κράτος, κανένας δεν θα έβγαινε κερδισμένος.

Η Ρωσία, είπε ο ίδιος, σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα μια στρατηγική άσκηση με πυρηνικά όπλα και προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του Κρεμλίνου κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. Ο Γουάλας είπε ότι η Βρετανία έχει δει μυστικές πληροφορίες από τις οποίες προκύπτει ότι η Ρωσία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντιπερισπασμού ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ πραγματοποιεί και κυβερνοεπιθέσεις και άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Διπλωματικές επαφές

Σημειώνεται ότι η Βρετανία διέταξε 1.000 στρατιώτες να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στην περίπτωση ξεσπάσματος μιας ανθρωπιστικής κρίσης λόγω των εξελίξεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Η απόφαση ελήφθη λίγο πριν από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας. Η επίσκεψη του Τζόνσον εντάσσεται στο πλαίσιο κινητοποίησης της διεθνούς διπλωματίας για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έχει σήμερα συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ. Στην αρχή της συνάντησής τους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε πως τα τελεσίγραφα και οι απειλές της Δύσης εναντίον της Ρωσίας «δεν οδηγούν πουθενά», ενώ η Βρετανίδα ομόλογός του προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. «Στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ευρώπης και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε χθες ο Σολτς διαβεβαιώνοντας ότι πιστεύει στις «προόδους» που έχουν σημειωθεί χάρη στις εντατικές διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αναμένεται να έχει συναντήσεις με συμμάχους και συνεργάτες των ΗΠΑ στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου την επόμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι είναι έτοιμη να διεξάγει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου, κάτι το οποίο απορρίπτει το Κρεμλίνο, το οποίο δηλώνει αντιθέτως ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά του απέναντι στη συμπεριφορά του Κιέβου και του ΝΑΤΟ, που κρίνει ως εχθρική.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή