Σάντιο Μανέ: Ένα μοναδικό αφρικάνικο «διαμάντι»

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 10:37
UPD:10:41
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY
A- A A+

Για τον κόσμο του ποδοσφαίρου είναι ο Σάντιο Μανέ. Ο σούπερ σταρ της Λίβερπουλ, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του Γιούργκεν Κλοπ τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει τους Reds στην κατάκτηση του Champions League και του αγγλικού πρωταθλήματος. 

Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής εκείνος που λύτρωσε ένα ολόκληρο έθνος, με την πρόσφατη κατάκτηση του Κόπα Άφρικα από την Σενεγάλη. «Είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου και το καλύτερο τρόπαιο της ζωής μου. Έχω κερδίσει το Champions League και κάποια άλλα τρόπαια αλλά αυτό είναι πολύ ξεχωριστό για μένα. Είναι πιο σημαντικό για μένα. Είμαι χαρούμενος για τον εαυτό μου, για το έθνος μου και για όλη την οικογένειά μου».

Ένας κορυφαίος εξτρέμ που κάνει την διαφορά στο πιο υψηλό επίπεδο του αθλήματος. Μακριά, όμως, από τους αγωνιστικούς χώρους ο Μανέ παραμένει ο μικρός Σάντιο που μεγάλωσε στο χωριό Μπάμπαλι, χωρίς να έχει ούτε τα βασικά. Ένας πρωταθλητής της ανθρωπιάς, ένα γνήσιο αφρικάνικο διαμάντι που διδάσκει απλόχερα μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τον στείλουν στο σχολείο. Μεγάλωσε μαζί με τον θείο του και η μόνη διασκέδαση που θυμάται, είναι να παίζει ποδόσφαιρο στους δρόμους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 θα του αλλάξει την ζωή. Σε ηλικία δέκα ετών θα δει την εθνική ομάδα της χώρας του να φτάνει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι εικόνες εκείνες θα τον κάνουν να δει το ποδόσφαιρο σοβαρά. 

REUTERS/THAIER AL-SUDANI

Οι γονείς του, όμως, ήθελαν να ακολουθήσει τον δρόμο της θρησκείας. Το ταλέντο του ήταν τόσο εμφανές που η οικογένειά του πούλησε σημαντικό κομμάτι της περιουσία της για να στηρίξει τον μικρό Σάντιο, ο οποίος σε εφηβική ηλικία μετακόμισε στο Ντακάρ για να κάνει τα πρώτα του σοβαρά βήματα στο ποδόσφαιρο. Με σκισμένα παπούτσια, σχεδόν ξυπόλυτος, θα περάσει τα πρώτα τεστ και σε δύο χρονιές θα σκοράρει 131 γκολ!

Πήγε στη Γαλλία χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του

Η φήμη του εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στα 15 του θα πάρει μεταγραφή για την Μετς. Στη Γαλλία θα πάει μόνο με την συγκατάθεση του θείου του. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι γονείς του θα πιστεύουν πως βρίσκεται ακόμη στο Ντακάρ. Το 2011 θα καλέσει την μητέρα του με δανεικές μονάδες από τον προπονητή του και θα της αποκαλύψει πως είναι στην Γαλλία. Εκείνη δεν θα τον πιστέψει, μέχρι να τον δει αγωνιζόμενο στην τηλεόραση και να πιστέψει πως το όνειρο του γιου της έγινε πραγματικότητα.

Το μανιφέστο της ανθρωπιάς

Ακολούθησε η Σάλτσμπουργκ, η Σαουθάμπτον και από το 2016 παίζει στην Λίβερπουλ, με συμβόλαιο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που δεν τα σπαταλά σε περιττές πολυτέλειες αλλά έχει ως προτεραιότητα την βοήθεια των ανθρώπων. Στην πιο χαρακτηριστική του δήλωση, πραγματικά τα είχε πει... όλα.

᾽᾽Γιατί να θέλω δέκα Ferraris, 20 διαμαντένια ρολόγια ή δύο αεροπλάνα; Τι θα προσφέρουν σε εμένα και στον κόσμο αυτά τα αντικείμενα; Ήμουν πεινασμένος και έπρεπε να δουλέψω στους αγρούς. Επιβίωσα από δύσκολες στιγμές, έπαιξα ποδόσφαιρο με γυμνά πόδια, μου έλειπε η εκπαίδευση και αρκετά ακόμα πράγματα, όμως σήμερα με αυτά που κερδίζω χάρη στο ποδόσφαιρο, μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους μου.

REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Έχτισα σχολεία, ένα στάδιο, ενώ παρέχουμε ρούχα, παπούτσια, φαγητό σε ανθρώπους που ζουν κάτω από εξαιρετική φτώχεια. Επιπλέον, δίνω 70 ευρώ το μήνα σε όλους τους ανθρώπους σε μία φτωχή επαρχία της Σενεγάλης ώστε να συμβάλλω στη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Δεν έχω ανάγκη να επιδεικνύω υπερπολυτελή αμάξια και σπίτια, ταξίδια, ακόμα και αεροπλάνα. Προτιμώ οι δικοί μου άνθρωποι να κερδίσουν λίγα από αυτά που μου έχει δώσει η ζωή".

Κοινωνική προσφορά, δωρεές και στήριξη

Η προσφορά του Μανέ δεν έχει τέλος. Πρόσφατα πλήρωσε από την τσέπη του τα έξοδα 50 οικογενειών που ήθελαν να τα ταξιδέψουν από την Σενεγάλη στο Καμερούν για να παρακολουθήσουν τον ιστορικό τελικό με την Αίγυπτο. Ο φωτογραφικός φακός τον έχει εντοπίσει να καθαρίζει δημόσιες τουαλέτες σε τζαμί της κοινότητάς του ενώ πέρσι το καλοκαίρι δαπάνησε 700.000 ευρώ για να χτιστεί νοσοκομείο στο χωριό του, το Μπάμπαλι.

Κατά την παρουσία του στο Καμερούν έμαθε για την ιστορία ενός νοσηλευόμενου παιδιού, όταν γνώρισε την οικογένειά του στο νοσοκομείο που διακομίστηκε μετά το παιχνίδι με το Πράσινο Ακρωτήρι.  Αποφάσισε να καλύψει όλα τα έξοδα, τα οποία έφταναν το μισό εκατομμύριο ευρώ, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως πάνω από όλα είναι ένας πρωταθλητής της ζωής.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις