Ο Ινφαντίνο στηρίζει το πρότζεκτ της αφρικανικής Σούπερ Λίγκας

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 16:11
UPD:16:12
REUTERS/IBRAHEEM AL OMARI
A- A A+

Το Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με τη Σενεγάλη να θριαμβεύει στα πέναλτι εναντίον της Αιγύπτου, αλλά το ποδόσφαιρο της «Μαύρης Ηπείρου» θέλει να συνεχίσει την ανάπτυξή του.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες, οι πιο διάσημοι σύλλογοι της Αφρικής θα συναντηθούν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αφρικανικής Σούπερ Λίγκας, ένα έργο που θα ακολουθούσε τα βήματα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού πρότζεκτ, αλλά με πολύ πιο πρόσφορο έδαφος.

Ένας από τους υποστηρικτές αυτού του έργου είναι ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, οδηγούμενος από την επιθυμία του να δει το ποδόσφαιρο να παίζει οπουδήποτε στον κόσμο. «Δεν θα είναι ένα αποκλειστικό πρωτάθλημα, θα υπάρχουν προαγωγές και υποβιβασμοί», είπε ο νούμερο ένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για να σβήσει τη διαμάχη που βύθισε το ευρωπαϊκό εγχείρημα εν τω βάθει.

Όπως αναφέρει η ιταλική Repubblica, το τουρνουά θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2023 με το φορμάτ να προβλέπει τη διαίρεση της ηπείρου σε τρεις ομίλους: Βόρειος, Κεντροδυτικός και Νοτιοανατολικός. Κάθε όμιλος θα αποτελείται από τις 8 καλύτερες ομάδες της περιοχής.

Τότε θα ξεκινήσει η νοκ άουτ φάση. Ανάμεσα στις απαιτήσεις για τα σωματεία που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν είναι η δημιουργία ενός καλά δομημένου τομέα Νέων και μιας γυναικείας ομάδας. Η Σούπερ Λίγκα δεν θα αντικαθιστούσε τις υπάρχουσες διοργανώσεις, αλλά θα προσέθετε στο Champions League και το Confederation Cup.

Σύμφωνα με εκτίμηση της FIFA, η αφρικανική Σούπερ Λίγκα θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την οργάνωση της εκδήλωσης είναι το κόστος μετακίνησης των ομάδων από το ένα μέρος της ηπείρου στο άλλο.

Το έργο της συμφωνίας με αεροπορικές εταιρείες, καθώς και με τους χορηγούς, θα αναλάβει ο πρόεδρος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας (CAF), Πατρίς Μοτσέπε, ο δισεκατομμυριούχος στον οποίο ο Ινφαντίνο ποντάρει για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα.

«Η FIFA φέρνει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τη διαχείριση της καλύτερης διοργάνωσης στον κόσμο, του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θέλουμε η Αφρικανική Σούπερ Λιγκ να είναι παγκόσμιας κλάσης και ικανή να ανταγωνιστεί τα πιο διάσημα τουρνουά από άποψη ποδοσφαιρικής ποιότητας, πόρων, υποδομών, διαιτητών, γηπέδων», δήλωσε ο Μοτσέπε.

«Με τον Ινφαντίνο είχαμε συναρπαστικές συζητήσεις με μερικές από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές εταιρείες. Θέλουμε οι πρόεδροι των συλλόγων να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας διαβούλευσης για να μας δώσουν συμβουλές σχετικά με την αναδιάρθρωση των ημερολογίων των διαφόρων διοργανώσεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις