Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το 2009

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008 18:59
A- A A+

Tην ανάγκη εμπέδωσης «μιας νέας πολιτιστικής και πολιτικής συνείδησης» ατομικής και συλλογικής και ενεργοποίησης της κοινωνίας στο σύνολό της για την αντιμετώπιση των «ηθικών, πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων» της εποχής μας υπογραμμίζει στο μήνυμά του για το νέο έτος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στο δικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το 2009 δύσκολο χρόνο για ολόκληρη την ανθρωπότητα και τονίζει, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα επίδειξης υπευθυνότητας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλληλοκατανόησης από τους κοινωνικούς εταίρους και ωριμότητας από τους συλλογικούς φορείς.

«Αναγκαία η εμπέδωση νέας πολιτιστικής και πολιτικής συνείδησης

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κάρολος Παπούλιας αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και στο λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει πως η χρονιά που φεύγει «κατέδειξε ότι πλέον δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια σειρά από παθογένειες, δυσλειτουργίες ενός πολιτισμικού πρότυπου, η "πτώχευση" του οποίου είναι πλέον κοινώς παραδεκτή».

Κάνοντας λόγο για «βεβαρημένη συγκυρία» προτρέπει να «ακούσουμε την κραυγή αγωνίας» (...) «των άνεργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των φτωχών, αυτών που βιώνουν ρατσιστικές συμπεριφορές» (...) των επαγγελματιών και όλων των εργαζομένων που αισθάνονται την ανασφάλεια καθώς οι προσδοκίες τους από τον χρόνο που φεύγει δεν πραγματοποιήθηκαν».

Προτρέπει ακόμη να «προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους νέους» να «συναισθανθούμε το φόβο για το μέλλον τους, μέσα σε έναν άδικο κόσμο που εμείς τους κληροδοτούμε. Τον κόσμο της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη, της οικονομικής κρίσης με το άδηλο εργασιακό και ασφαλιστικό μέλλον, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και του άκρατου ατομισμού».

Αναφερόμενος στον «τραγικό θάνατο του 15χρονου Αλέξη και τα όσα ακολούθησαν» κάνει λόγο για «συνέχεια μιας πορείας γεγονότων που έθεσαν και θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργικότητα των θεσμών της ελληνικής πολιτείας».

Καταλήγοντας εκφράζει την ευχή «το 2009 να είναι μια χρονιά που, με ομοψυχία, θα βαδίσουμε στο δρόμο, όχι μόνο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά επίσης της δημιουργίας και της προόδου».

Τέλος εκφράζει τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα μπορεί «να προχωρήσει μπροστά με γενναίες αποφάσεις, εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα, ειλικρινή διάλογο και όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία και προκοπή».

Κ. Καραμανλής: «Να μετατρέψουμε τη διεθνή πρόκληση σε ευκαιρία»

Ο κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας για τη «μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο μεταπολεμικός κόσμος» επαναλαμβάνει πως ελληνική οικονομία «επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες».

Συνεχίζοντας όμως προσθέτει πως ο χρόνος που ξεκινά μας βρίσκει σε μια κρίσιμη καμπή της συλλογικής μας πορείας: «Η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας - όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη, όπως αυτή του κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή, που πρέπει άμεσα να σταματήσει - απαιτεί σταθερή γραμμή πλεύσης της χώρας, απαιτεί υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλληλοκατανόηση από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ωριμότητα απ’ όλους τους συλλογικούς φορείς».

Ζητεί επίσης να παραμεριστεί ο ανεύθυνος λαϊκισμός και να απομονωθούν «οι ακραίες ομάδες, που επιστρατεύουν την καταστροφική βία».

Καταλήγοντας δηλώνει για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μεταβληθεί η διεθνής πρόκληση σε ευκαιρία. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Θα κερδίσουμε, με κοινή προσπάθεια, μια καλύτερη προοπτική».

Γ. Παπανδρέου: Μπορούμε ν' αλλάξουμε την Ελλάδα»

«Πέρυσι την ίδια ημέρα, είχα εκφράσει την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα και αξίζει και μπορεί καλύτερα. Ότι αυτά που βλέπουμε, που ζούμε και που πληγώνουν την Ελλάδα, μπορούμε και πρέπει να τα αλλάξουμε. Αρκεί να το θέλουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Φέτος, έχω ακούσει από πολλούς συμπολίτες μας ένα ερώτημα, που μου θέτουν με δικαιολογημένη αγωνία. "Ποιο είναι το μέλλον της πατρίδας μας; Μπορούμε; Μπορεί τελικά η Ελλάδα; Μπορεί καλύτερα;"» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το ερώτημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «εκφράζει τη νέα γενιά, τη χαμένη της ελπίδα, εκφράζει την οργή της. Εκφράζει και την απόγνωση του κάθε Έλληνα. Απόγνωση για τα φαινόμενα που βλέπουμε και βιώνουμε όλοι μας. Τη διαφθορά, την ανισότητα και την κοινωνική αδικία, την απαξίωση του κοινωνικού κράτους, την αλαζονεία της εξουσίας, την εκτεταμένη βία».

«Μπροστά σε αυτή τη βαθιά ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο, είναι εύλογο το ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα; Και η απάντησή μου είναι ένα αδιαπραγμάτευτο ΝΑΙ. Και βέβαια μπορούμε. Το έχουμε αποδείξει».

ΚΚΕ: Ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος

Στο μήνυμα της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί σε «ανασύνταξη – αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος» προκειμένου «να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τις ολοένα και πιο αντιδραστικές αλλαγές που έχει το κεφάλαιο». Βάλλοντας κατά ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «υπάρχει δρόμος για να αποκρούσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που κρυφά και φανερά απεργάζονται».

Καταλήγοντας, εκφράζει «αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων» και ζητεί την καταδίκη του «ιμπεριαλισμού του Ισραήλ που δολοφονεί και καταπατεί τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ».

ΣΥΝ: Eλπίδα στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας

Τη θέση πως «η ελπίδα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την βελτίωση των όρων της ζωής τους, στο διαρκή αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης» εκφράζει η ΚΠΕ του Συνασπισμού στο μήνυμά της.

«Η ανεργία, η ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η βελτίωση των μισθών και των συντάξεων, η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας είναι θέματα που απαιτούν την αγωνιστική, ενωτική παρέμβαση των εργαζομένων».

Επίσης απευθύνει έκκληση να τεθούν φραγμοί «στην εντεινόμενη καταστολή και τον αυταρχισμό που αποτελεί την “απάντηση” της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις των νέων και του λαού. «Το μήνυμα των τελευταίων νεολαιίστικων κινητοποιήσεων είναι σαφές και προς κάθε κατεύθυνση. Οι νέοι σήμερα διεκδικούν αλλαγές στη ζωή τους, στην εκπαίδευση, αρνούνται την εργασιακή επισφάλεια, αντιμάχονται τον αυταρχισμό του κράτους» προσθέτει.

Καταλήγοντας εκφράζει αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.

Γ. Καρατζαφέρης: Ας αφήσουμε πίσω τις σκιές του 2008

«Ανατέλλει μια καινούρια χρονιά. Ας αφήσουμε πίσω τις σκιές του 2008 και ας αναζητήσουμε όλοι μαζί περισσότερο φως, περισσότερες ευκαιρίες και δουλειά για το 2009», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αφού άκουσε τα κάλαντα από την παιδική χορωδία του δήμου Αθηναίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή