Μακρόν: Χρειάζονται μήνες για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία

« Δέσμευση Μόσχας-Κιέβου για τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ»
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 15:52
UPD:17:22
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να πάρει μήνες για να επιλυθεί, αλλά ότι η διπλωματία αυτή την εβδομάδα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δημιούργησε ελπίδες σταθεροποίησης της κατάστασης.

Ο κ. Μακρόν συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, μια ημέρα μετά τη συνάντηση πέντε ωρών με τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο είπε την Τρίτη ότι υπήρχαν «σπόροι λογικής» στις προτάσεις που είχε διατυπώσει ο κ. Μακρόν κατά τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε αναφορές ότι οι δύο ηγέτες είχαν καταλήξει σε οποιοδήποτε είδος συμφωνίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία σύμφωνα με τα δυτικά έθνη έχει υποκινηθεί από τη συσσώρευση περίπου 130.000 στρατευμάτων από τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία, πολλά από τα οποία φαίνεται να βρίσκεται στα τελευταία στάδια ετοιμότητας για εισβολή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακρόν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες των δύο στο Κίεβο.

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 από τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Θέτουν ως στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά διαψεύδει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι «κατάλαβε» κατά τις συζητήσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιδείνωση ή κλιμάκωση» στη ρωσο-δυτική κρίση που συνδέεται με την Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Κίεβο την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ισχυριζόμενος ότι «έλαβε» διαβεβαιώσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση» στη ρωσο-δυτική κρίση που συνδέεται με την Ουκρανία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Figaro, New York Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή