Στην Ε.Ε. Βουλγαρία και Ρουμανία

Ντ. Μπακογιάννη: «Η Ελλάδα έχει πλέον ευρωπαϊκά σύνορα»
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2007 08:50
UPD:08:52
A- A A+

Ρουμανία και Βουλγαρία προσχώρησαν από χθες στην Ευρωπαική Ενωση που πλέον αποτελείται από 27 μέλη. Η είσοδός τους έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους πολίτες των δύο χωρών που γιόρτασαν φέτος μια πραγματικά ξεχωριστή Πρωτοχρονιά. Στη Βουλγαρία, η ένταξη γιορτάστηκε στη Σόφια με ένα φαντασμαγορικό θέαμα «ήχου και φωτός».

«Πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο, το όνειρο πολλών γενεών Βουλγάρων που ήθελαν ανέκαθεν να ζήσουν μαζί με τους λαούς της ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης με ειρήνη και ευημερία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίτσεφ.

Το μεσημέρι, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στην πλατεία Αλεξάντερ Νέφσκι, στη Σόφια έγινε η τελετή της έπαρσης των σημαιών της Βουλγαρίας και της διευρυμένης - σε 27 μέλη- Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Βουλγαρίας και πολλών Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ αυτών και της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

«Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη Βουλγαρία, για την Ευρώπη, για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει από σήμερα ευρωπαϊκά σύνορα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το Βούλγαρο ομόλογό της Ιβάιλο Κάλφιν στη Σόφια.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη σταθερή, από την πρώτη στιγμή, στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας, της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν και θα έχουν, στο πλαίσιο της ΕΕ «πολύ στενή συνεργασία» δεδομένου ότι βρίσκονται σε μια «ευαίσθητη περιοχή» και έχουν «πολλά κοινά συμφέροντα». Ο κ. Κάλφιν ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για τη βοήθεια την οποία παρέσχε ώστε η Βουλγαρία να φτάσει στη σημερινή ημέρα.

Στη συνάντηση ήταν παρών ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιάννης Βαληνάκης ο οποίος συνοδεύει την υπουργό, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της υπουργού κ. Χαλαστάνης και η πρέσβης της Ελλάδας στη Σόφια κ. Κουμανάκου.

Η εφημερίδα "Τρουντ" δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα αποκλειστικό χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον οποίο αναφέρει ότι «η Ελλάδα υπήρξε από την αρχή του ευρωπαϊκού σας εγχειρήματος και μέσα σε όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν θερμός και αταλάντευτος αρωγός των στόχων και των επιδιώξεών σας».

Χιλιάδες Ρουμάνοι γιόρτασαν στο Βουκουρέστι την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στη «λέσχη των πλουσίων».

Η 1η Ιανουαρίου 2007 είναι ιδιαίτερα σημαντική ημέρα και για τη Σλοβενία αφού είναι η πρώτη πρώην κομουνιστική χώρα που εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ.Μόλις τρία χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η μικρή Σλοβενία των 2 εκατ. κατοίκων έγινε η 13η χώρα που εισέρχεται στην Ευρωζώνη.

«Κατά το 2006 η Σλοβενία έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να εμπεδώσει τη θέση της στην οικογένεια των πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, στο μήνυμά του προς του συμπολίτες του.

AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή