Κροατία: Σε καλό δρόμο η ένταξη στην ΕΕ

Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2007 09:19
A- A A+

Το άνοιγμα τριών ακόμη κεφαλαίων στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, για τα κεφάλαια περί Τελωνειακής Ένωσης, περί Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας και περί Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της ομάδας προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας, κ. Vladimir Drobnjak δήλωσε πως η χώρα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο των τριών νέων κεφαλαίων να ολοκληρωθεί μέσα στο 2007.

Στον τομέα της τελωνειακής ένωσης η Κροατία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε τρεις βασικές προϋποθέσεις: εκπόνηση ενιαίου σχεδίου δράσης για την περαιτέρω εφαρμογή της πληροφορικής στο σύστημα των τελωνειακών αρχών, την αποτελεσματική εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου περί τελωνείων και την προσαρμογή στο σχετικό κεκτημένο της ΕΕ.

Αντίστοιχα, στον τομέα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας η Κροατία θα πρέπει να εκπονήσει στρατηγική βιομηχανικής πολιτικής (οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη), ενώ στον τομέα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα, τα οποία εγγυώνται την πλήρη αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και την προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή