Γιατί Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία εγκατέλειψαν το Μουντιάλ 2030;

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 14:49
UPD:15:02
A- A A+

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σχέδιο φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί το 2030 και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2028.

Μια επιλογή που αφήνει έτσι την υποψηφιότητα Ισπανίας και Πορτογαλίας ως μοναδική (κοινή) πρόταση της UEFA για το Μουντιάλ εκείνου του έτους.

Μεταξύ των άλλων υποψηφίων, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, γίνεται λόγος για διπλή προσφορά από Αργεντινή και Ουρουγουάη, σε συνδυασμό με μια πιθανή ένωση Παραγουάης και Χιλής.

Στόχος η επαναφορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη στα εκατό χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1930 σε μία και μόνο πόλη: το Μοντεβιδέο.

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία εγκαταλείπουν το Παγκόσμιο Κύπελλο: οι φόβοι των δύο χωρών

Πίσω από την παραίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες πτυχές της αθλητικής πολιτικής, που όλες οδηγούν στην αβεβαιότητα του αποτελέσματος της υποψηφιότητας από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Στις δύο εμπλεκόμενες χώρες, κατά πάσα πιθανότητα, υπήρξε προτροπή (από την UEFA) να κάνουν ένα βήμα πίσω, γιατί μια προσφορά στη FIFA θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Ο φόβος είναι ότι η πρόταση θα μπορούσε να απορριφθεί στον απόηχο των πολιτικών συμφωνιών, που αποσκοπούν να μεταφέρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο σε νέα εδάφη.

Και όχι μόνο. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, νυν πρόεδρος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δήλωσε επίσης ότι θα ήταν απρόθυμος να είναι ο πρωταγωνιστής μιας νέας πρότασης για τη διοργάνωση του Μουντιάλ εάν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ήττας, μετά την αρνητική εμπειρία που καταγράφηκε με την καμπάνια να φέρει τη διοργάνωση στην Αγγλία το 2018, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο απονεμήθηκε στη Ρωσία.

Η σύγκρουση για το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια

Αυτές οι δύο προϋποθέσεις υποδήλωναν ότι μια υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2028 θα είχε περισσότερα περιθώρια επιτυχίας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι η Αγγλία τάχθηκε ανοιχτά ενάντια στην πρόταση - την οποία υποστήριξε σθεναρά ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο - να διοργανώνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μαρκ Μπούλινγχαμ, προσχώρησε στη στάση της UEFA, υπογραμμίζοντας: «Δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί ποτέ (το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια)».

Ουσιαστικά, σε αυτό το ταξίδι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συνταχθεί με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος έγινε ο πρώτος «αντίπαλος» στα σχέδια του Ινφαντίνο.

«Στο συνέδριο της FIFA, η Ευρώπη και η Νότια Αμερική μαζί έχουν 65 ψήφους, που δεν είναι αρκετές, αλλά η UEFA και η CONMEBOL έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα συμμετέχουν ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια. Και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς Ευρώπη και Νότια Αμερική δεν είναι πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο», επανέλαβε εσχάτως ο νούμερο ένα στο διοικητικό σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ως εκ τούτου, το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί για το θέμα υποδηλώνει ότι η ανώτερη ιεραρχία της FIFA θα μπορούσε να βάλει εμπόδια σε μια τέτοια υποψηφιότητα, εξ ου και η απόφαση να ποντάρουν οι Βρετανοί δυνατά στο EURO 2028 (χωρίς κίνδυνο επιπτώσεων μετά τις συγκρούσεις πριν τον τελικό του EURO 2020 Ιταλία-Αγγλία στο Γουέμπλεϊ) κι επιστροφή στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο μέλλον, όταν τα σχέδια για ένα Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια θα είναι πιο συγκεκριμένα ή θα έχουν εγκαταλειφθεί τελείως.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις