«Η εκτέλεση του Σαντάμ καταδεικνύει τη φύση της πολιτικής των ΗΠΑ»

Δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2007 11:39
A- A A+

Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέιν καταδεικνύει την πραγματική φύση της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

«Η εκτέλεση αποδεικνύει ότι τελικά δεν είναι σωστό να εμπιστεύεσαι τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στο Αχβάζ του νότιου Ιράν.

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ του 1980-1988, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν πλήρως και ενεθάρρυναν τον Σαντάμ όσο βέβαια αυτός εμάχετο κατά της Ιρανικής Ισλαμικής Επανάστασης αλλά στη συνέχεια τον απέρριψαν «καθώς δεν τον χρειάζονταν πλέον».

Ο Αχμαντινετζάντ είπε ακόμα ότι ο τελευταίος Σάχης Μοχαμάντ Ρεζά Παχλέβι είχε την ίδια μοίρα και κατέληξε «σε μια εξευτελιστική εξορία».

«Οι χώρες της περιφέρειας θα έπρεπε να κατανοήσουν το μάθημα και όπως το Ιράν να στηρίζονται μόνο στη βούληση του λαού τους παρά σε διεφθαρμένες δυνάμεις», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Γκόλαμ Χοσέιν Χαντάντ Αντέλ δέχθηκε με ικανοποίηση την είδηση της εκτέλεσης του Σαντάμ, ωστόσο δήλωσε ότι ο πρώην δικτάτορας «εκτελέστηκε για να σώσει τις ΗΠΑ».

Η Τεχεράνη εκτιμά ότι η εσπευσμένη εκτέλεση του Σαντάμ σκοπό είχε να μην του επιτρέψει να αποκαλύψει το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στην περιοχή ή ακόμα και την έγκριση που είχε από τις ΗΠΑ ο πρώην ιρακινός ηγέτης για τα εγκλήματα που διέπραξε.

Στο μεταξύ οι υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσέιν στη γενέτειρα του Τικρίτ, συνεχίζουν να αποδίδουν τιμές στον πρώην ιρακινό ηγέτη κατά τη διάρκεια ειρηνικών συγκεντρώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή