Σε ευθύνη των ιδιοκτητών που δεν είχαν μεριμνήσει για γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη, καθώς θα μπορούσαν να είχαν θεμελιωθεί οι κατασκευές σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα, αποδίδει τις μεγάλες ζημιές σε σπίτια μετά από κατολίσθηση στον Νέο Βουτζά, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ.
Προτείνει να παρθούν άμεσα μέτρα για “να μην κινδυνεύουν και οι άλλες δύο κατασκευές και να υποστηριχθεί ο ευρύτερος χώρος”.
Επιπλέον επισημαίνει πως “Το κύριο αίτιο της καθίζησης είναι ότι ο εδαφικός μανδύας έχει μειωμένες αντοχές και τόνισε πως “Υπάρχουν χιλιάδες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα“, επισημαίνοντας ότι “ο ελληνικός χώρος είναι μία ενεργός γεωδυναμική περιοχή με μοναδική μορφολογία σε ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να αποδεχτούμε και αυτούς τους κινδύνους”.
Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είχε επίσης αναφέρει: «Έγιναν φιλότιμες προσπάθειες για να γίνονται όλες αυτές οι μελέτες που πρέπει πριν το χτίσιμο μιας κατασκευής, γεωολογικές και γεωτεχνικές. Στα δημόσια κτήρια γίνονται, αλλά στα ιδιωτικά επειδή θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση δεν γίνονται. Και όταν λέμε οικονομική επιβάρυνση, μια γεωτεχνική-γεωλογική μελέτη είναι της τάξεως των 5000 ευρώ, ενώ στην συνέχεια υπάρχουν τεράστιες σπατάλες όταν ένα μπάνιο μπορεί να κοστίζει 60.000 ευρώ για παράδειγμα, ένα σαλόνι ή μια κουζίνα, σαν έπιπλο. Δεν υπάρχει κουλτούρα να επενδύουμε στην ασφάλεια και να αφήνουμε τα άλλα λίγο πιο πίσω. Σε σχέση με το έδαφος, είναι μια ιστορία που πρέπει να την αναλάβει ο ιδιοκτήτης, αυτός εκμεταλλεύεται το ακίνητο και μέσα στην εκμετάλλευση περιέχεται ο όρος ασφάλεια, συνεπώς δεν μπορεί η πολιτεία να αναλάβει ένα τεράστιο βάρος για αντίστοιχες μελέτες από 500-1000 οικόπεδα» ανέφερε.