Κατάφεραν να μετατρέψουν έναν ψευτοήρωα σε «μάρτυρα»

Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2007 17:40

A- A A+

Για πολλούς Αραβες η πειθήνια παράδοση του Χουσέιν στις αμερικανικές δυνάμεις στις 13 Δεκεμβρίου 2003 ισοδυναμούσε με πλήρη ταπείνωση του άντρα, που δημιούργησε για τον εαυτό του το πορτρέτο ενός πρωταθλητή των αραβικών δικαιωμάτων και τη μετενσάρκωση του Σαλαντίν.

Οι συχνές μεταδόσεις του τηλεοπτικού πλάνου του Σαντάμ που υποβάλεται σε ιατρικές εξετάσεις από αμερικανούς στρατιωτικούς γιατρούς δημιούργησε ταυτόχρονα δυσπιστία, ντροπή και αποτροπιασμό στον αραβικό κόσμο.

Ακόμα και όσοι προέβλεψαν την κατάρρευση του Χουσέιν δεν την φαντάστηκαν ποτέ έτσι, δηλαδή αμερικανοί στρατιώτες να τον συλλαμβάνουν μέσα σε ένα λαγούμι σαν ποντικό.

Κανένας Αραβας, κανένας Μουσουλμάνος δεν θα ξεχάσει αυτές τις εικόνες. Αγγιξαν ένα συναίσθημα πολύ βαθύ, το να παρουσιάζεται ο πρώην πρόεδρος σαν γορίλας που βγήκε από το δάσος, με κάποιον να ελέγχει το τριχωτό της κεφαλής για ψείρες.

Ηταν η εικόνα ενός ηγέτη που παρέσυρε τον ιρακινό λαό σε τρεις πολέμους και τελικά αποδείχθηκε όλη η κενότητα των συνεχών κομπασμών του.

Ενός ηγέτη που παραδόθηκε αμαχητί, αφήνοντας κατάπληκτο τον μέσο Αραβα.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2006, λίγο πριν από την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Eid al-Adha, η ιρακινή κυβέρνηση προχώρησε στον απαγχονισμό του Σαντάμ. Απόδοση δικαιοσύνης στον 21ο αιώνα!

Οι εικόνες από την εκτέλεση και την γελοιοποίησή του από τους φρουρούς του λίγο πριν απαγχονιστεί, έκαναν το γύρο του κόσμο, και οι δήμιοι κατάφεραν να μετατρέψουν έναν ψευτοήρωα σε «μάρτυρα».

Αφάνισαν -με μεθόδους Σαντάμ την εποχή της παντοδυναμίας του- έναν Αραβα ηγέτη ο οποίος δεν υπάκουε πλέον στις εντολές της Ουάσινγκτον, και έριξαν λάδι στη φωτιά του εμφυλίου.

Σε μια πράξη απονομής δικαιοσύνης, αυτός που την αποδίδει πρέπει να διεκδικεί μια ηθική ανωτερότητα. Αλλά τι ηθική υπεροχή να διεκδικήσουν Αμερικανοί και Βρετανοί, αφού ευθύνονται κι αυτοί για σεξουαλικές κακοποιήσεις κρατουμένων, για δολοφονίες, βιασμούς, και φυσικά για την παράνομη εισβολή σε μια χώρα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 600.000 άνθρωποι.

Τι ηθική ανωτερότητα να διεκδικήσουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί όταν όχι μόνο προμήθευσαν τον Σαντάμ με τα χημικά του όπλα, αλλά είχαν υπαγορεύσει τότε σε διπλωμάτες στη Μέση Ανατολή να ισχυριστούν ότι τα αέρια εναντίον των Κούρδων τα έριξαν οι Ιρανοί, και όχι οι Ιρακινοί;

Το Ιράκ μπορεί να απηλλάγη από τον δικτάτορα, αλλά δεν έχει γίνει ασφαλέστερο, ούτε πιο δημοκρατικό. Εχει γεμίσει με βασανιστές, βιαστές και δολοφόνους.

Πολλοί απ' αυτούς εργάζονται για την κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη Δύση. Κι αυτοί οι εγκληματίες πολέμου ούτε θα δικαστούν, ούτε θα απαγχονιστούν.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή