Από την έντυπη έκδοση
Το συνεχιζόμενο κύμα ανατιμήσεων που ξεκίνησε από την ενέργεια και έχει επεκταθεί σε βασικά αγαθά απειλεί με οικονομική «ασφυξία» τα νοικοκυριά και επιβάλλει την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ένας μαραθώνιος συσκέψεων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, με στόχο τη στήριξη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Δεδομένο είναι πως πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις στο οικονομικό πεδίο, με πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση των πιο ευάλωτων πολιτών. Ήδη σε έρευνα που έκανε η Prorata μόνο το 7% των ερωτηθέντων μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα. Το 28% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.
Μπροστά σε αυτό το ράλι ανατιμήσεων η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα και να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης για την απορρόφηση των κραδασμών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα, είναι αναγκαίο η αντιπολίτευση να καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου κοστολογημένα μέτρα και να μην περιοριστεί σε μια πλειοδοσία προτάσεων.
Απ’ ό,τι φαίνεται το πρόβλημα της ακρίβειας ήρθε για να μείνει και επομένως απαιτείται μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα στηριχτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να επιστρέψουμε σε περασμένες δεκαετίες με παροχές που γίνονταν χωρίς πρόγραμμα και χωρίς κοστολόγηση. Δυστυχώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος και τα χρήματα που θα δοθούν θα πρέπει να πιάσουν τόπο, καθώς είναι άγνωστο για πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι ανατιμήσεις.
Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα από το αναπτυξιακό πεδίο ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για την πορεία του τουρισμού τη φετινή χρονιά. Ωστόσο είναι κρίσιμο αυτό να αποτυπωθεί και στα πορτοφόλια των πολιτών, καθώς δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί.