Τις προετοιμασίες της για να προχωρήσει σε εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία επιταχύνει η Ρωσία, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και έχει αναπτύξει ήδη το 70% των δυνάμεων που χρειάζονται για μια τέτοια επιχείρηση, όπως επισήμαναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ, η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 110.000 στρατιωτικούς στα σύνορα με την Ουκρανία και ενδέχεται να διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για να εξαπολύσει επίθεση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πάρει ή όχι απόφαση να διατάξει επίθεση, αλλά πιστεύουν ότι θέλει να έχει όλες τις δυνατές επιλογές, από την εισβολή στην περιφέρεια Ντονμπάς, που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, ως την εισβολή σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.
Με το ρυθμό που συνεχίζουν να φθάνουν στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα της Ουκρανίας, ο ένοικος του Κρεμλίνου αναμένεται να έχει στη διάθεσή του δύναμη επαρκή για εισβολή μεγάλης κλίμακας – κάπου 150.000 άνδρες – περί τα μέσα του Φεβρουαρίου, προειδοποίησαν Αμερικανούς αιρετούς και Ευρωπαίους εταίρους. Εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας κάνει την πιο ριζοσπαστική επιλογή, θα μπορούσε να περικυκλώσει το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Δεκάδες χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών σε περίπτωση σύρραξης
Τα ίδια στελέχη προειδοποίησαν πως μια τέτοια σύρραξη θα είχε βαρύ κόστος σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ως 50.000 αμάχους, 5.000 ως 25.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς και 3.000 ως 10.000 Ρώσους στρατιωτικούς. Θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης αληθινό τσουνάμι 1 ως 5 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως στην Πολωνία.
Ένα πρώτο απόσπασμα αμερικανών στρατιωτικών έφθασε χθες Σάββατο στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε να αναπτυχθούν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν τη χώρα-μέλος του NATO σε περίπτωση «οποιασδήποτε επίθεσης», εν μέσω του συνεχιζόμενου διπλωματικού μαραθωνίου με σκοπό να πειστεί η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας. Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή, διαβεβαιώνει πως απλά θέλει εγγυήσεις τη δική της ασφάλεια. Η Μόσχα έχει αναγγείλει εξάλλου κοινά «στρατιωτικά γυμνάσια» με τη Λευκορωσία, όπου έχει αναπτύξει αρκετά τάγματα, βόρεια του Κιέβου και στην περιφέρεια της Μπρεστ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.
Μέσα σε δυο εβδομάδες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν αναπτυχθεί 60 τάγματα του ρωσικού στρατού στα βόρεια, στα ανατολικά και στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, ιδίως στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Την Παρασκευή, είχαν φθάσει τα 80, ενώ άλλα 14 μετακινούνται από την υπόλοιπη Ρωσία, ιδίως από το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Περίπου 1.500 μέλη των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, των επίφοβων Σπετσνάζ, έχουν φθάσει εδώ και μία εβδομάδα στα σύνορα, πάντα σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη έχει συγκεντρωθεί και στη Μαύρη Θάλασσα. Συμπεριλαμβάνει πέντε αμφίβια σκάφη, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να γίνει απόβαση στα νότια παράλια της Ουκρανίας, σημείωσαν. Άλλα έξι σκάφη του είδους θεάθηκαν να αναχωρούν από τη θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της Ρωσίας, και να κάνουν κύκλο γύρω από τη Βρετανία προτού περάσουν το στενό του Γιβραλτάρ, κατευθυνόμενα κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Γύρω από την Ουκρανία έχουν ακόμη αναπτυχθεί ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις – μαχητικά, βομβαρδιστικά, συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Πέμπτη πως έχουν «αποδείξεις» ότι η Μόσχα προετοίμαζε ψευδές βίντεο που υποτίθεται πως θα κατέγραφε ουκρανική επίθεση για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση το διέψευσε.
Διπλωματικός πυρετός
Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός με στόχο την αποκλιμάκωσης της έντασης. Η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση του καγκελαρίου της Γερμανίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, εν μέσω των επικρίσεων που δέχεται ο Όλαφ Σολτς ότι εμφανίζεται επιεικής απέναντι στη Ρωσία. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Σολτς θα πρέπει να περιμένει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τον «ανακαλέσει στην τάξη», ζητώντας του να εμφανιστεί πιο αυστηρός απέναντι στη Μόσχα.
Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε «η μαζική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία» όπως ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter. «Επιδοκιμάζω την προσωπική του δέσμευση στη διττή προσέγγιση του ΝΑΤΟ για αποτροπή/άμυνα και διάλογο. Η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι το κλειδί σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή» πρόσθεσε ο γ.γ. της Συμμαχίας.
Όπως δήλωσε στο Reuters o βοηθός της πολωνικής προεδρίας Πάβελ Σζροτ, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο στις 8 Φεβρουαρίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa