Ιορδανικό ενδιαφέρον για την εκμάθηση Ελληνικών

Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2007 20:28
A- A A+

Η νεοελληνική γλώσσα κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ιορδανία, όπου διδάσκεται στον Τομέα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Τμήμα Μοντέρνων Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Αμάν. Ο Τομέας ιδρύθηκε το 1998 στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Τομέα, λέκτορας Βασίλης Οικονομίδης, το γεγονός ότι πάνω από 30 φοιτητές, Αραβες στην πλειοψηφία τους, παρακολουθούν τα μαθήματα των ελληνικών αυτό το εξάμηνο, υποδηλώνει το ενδιαφέρον που έχουν για τη χώρα μας.

Θα μπορούσαν στο απώτερο μέλλον τα Νέα Ελληνικά να γίνουν δεύτερη ξένη γλώσσα -μετά τα αγγλικά- για τους Ιορδανούς, εκτιμά ο κ. Οικονομίδης.

Το πρόγραμμα σπουδών στον Τομέα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού προσφέρει δύο επίπεδα ελληνικών, ενώ με επιτυχία γίνεται σε πειραματικό στάδιο η διδασκαλία ενός τρίτου, ενδιάμεσου επιπέδου. Κατά καιρούς στους φοιτητές του τμήματος Αρχαιολογίας προσφέρεται ένα εισαγωγικό μάθημα Αρχαίων Ελληνικών.

Ουσιώδες κίνητρο για την επιλογή των μαθημάτων Ελληνικών θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, η χορήγηση περισσότερων υποτροφιών για την παρακολούθηση θερινών εντατικών μαθημάτων στην Ελλάδα από φοιτητές του Τομέα, που διακρίνονται στην ελληνομάθεια. Οι δύο φοιτητές που ήρθαν με υποτροφία το 2006 στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ταυτόχρονα, για τέταρτη συνεχή χρονιά λειτουργεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, υπό το σχήμα δράσεων διμερούς ανταλλαγής μεταξύ των δύο πανεπιστημίων μέσω του Προγράμματος Linnaeus-Palme με αρωγό τη σουηδική κυβέρνηση και πεδία δράσης την ελληνική και την αραβική γλώσσα.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Τομέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Αμάν διενεργεί και τις εξετάσεις για το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή