Χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 07:00
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη βρίσκονται εγκλωβισμένοι για έναν ακόμα μήνα οι πολίτες, καθώς τα στοιχεία με τους νεκρούς της πανδημίας σοκάρουν και το κύμα των ανατιμήσεων δεν έχει τέλος. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για βελτίωση της κατάστασης μέσα στον Φεβρουάριο δεν επιβεβαιώθηκαν και είναι εμφανές πως ο δρόμος για την έξοδο από το τούνελ είναι γεμάτος στροφές και επικίνδυνες λακκούβες. 

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό η κυβέρνηση επιστρατεύει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι κραδασμοί από το ράλι των ανατιμήσεων. Ένα ράλι που ξεκίνησε από την ενέργεια, αλλά πλέον έχει μεταφερθεί σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, απειλώντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. 

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση μιλά για μέτρα που είναι ανεπαρκή και έρχονται με καθυστέρηση, ζητώντας να ανοίξει εδώ και τώρα η βεντάλια των παροχών. Οι προτάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρόκειται για κοστολογημένα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να διευρυνθεί το πλέγμα στήριξης, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι τα μέτρα αυτά να είναι εστιασμένα σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. 

Λεφτόδεντρο δεν υπάρχει και επομένως αυτό που χρειάζεται είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική και όχι αποσπασματικές ανακοινώσεις. 

Με το ξέφωτο να μην είναι ακόμα κοντά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση καλούνται να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις και να μην περιοριστούν σε ουτοπικές υποσχέσεις που απλά θα χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι η συσπείρωση ενός κομματικού ακροατηρίου, και η αναζωπύρωση των σεναρίων για τον χρόνο των εκλογών δεν συμβάλλει στο να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

Όσο για τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες, κάθε άλλο παρά βοηθούν. Με πιασάρικες ατάκες εξασφαλίζονται τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας στην πολιτική σκηνή, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται. Απλώς κρύβονται κάτω από το χαλί…
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή