Ο Όλαφ Σολτς συναντάται τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπάιντεν

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 15:43
UPD:15:44
REUTERS/ANNEGRET HILSE
A- A A+

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μεταβαίνει την Κυριακή στην Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να  εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι η προϋπόθεση για στρατιωτική δράση» είπε ο Σολτς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε ό,τι λέμε και σε αυτό που προετοιμάζουμε: το να τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική κυριαρχία και η ακεραιότητα της Ουκρανίας, με ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση, θα μπορούσε να έχει πολύ υψηλό τίμημα. Και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει κατανοητό» τόνισε ο γερμανός καγκελάριος.

Η προειδοποίηση του Όλαφ Σολτς ακολουθεί την έντονη κριτική τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό για την απάντησή του  στη στρατιωτική συγκέντρωση της Ρωσίας.

Το Βερολίνο έχει αρνηθεί τη χορήγηση γερμανικών όπλων στην Ουκρανία - με εξαίρεση 5.000 κράνη - ο Σολτς ελπίζει ότι η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον θα κατευνάσει τις αντιδράσεις των Αμερικανών σχετικά με την προσέγγισή του, έναντι της Ρωσίας.

«Η στρατιωτική αυτοσυγκράτηση  είναι βαθιά ριζωμένος στη γερμανική κοινωνία» υποστηρίζει ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος του τομέα εξωτερικής πολιτικής του SPD στη Bundestag, όταν ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα Politico για την άρνηση στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για αποστολή όπλων. «Από τη μια πλευρά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το μάθημα της ιστορίας είναι ότι πρέπει να συγκρατηθούμε στρατιωτικά - ειδικά στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Και από την άλλη, πρέπει να βοηθάμε τους αδύναμους» είπε ο Σμιντ για την κληρονομιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία. «Γι’ αυτό είναι δύσκολο να επιλυθεί».

Ο Σμιντ, ερωτηθείς εάν το ταξίδι του Σολτς στην Ουάσιγκτον μπορεί να καταστεί άβολο, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε: «Υπάρχουν άνθρωποι στην Ουάσιγκτον που είναι πάντα επικριτικοί για τη Γερμανία απλώς και μόνο λόγω του  αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και άλλων ζητημάτων». Επέμεινε πάντως ότι υπάρχουν και Αμερικανοί που εκτιμούν τη διπλωματική προσέγγιση της Γερμανίας. Όσον αφορά τον Nord Stream 2, ο Νιλς Σμιντ εξέφρασε τη λύπη του που η Γερμανία είχε «παραμελήσει τη γεωπολιτική της διάσταση για πάρα πολύ καιρό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή