Οι Ευρωπαϊκές Λίγκες ζητούν τον πέλεκυ της Ε.Ε. για την ψηφιακή πειρατεία

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 14:24
UPD:14:26
Moment Editorial/Getty Images/Bill Hinton
A- A A+

Οι Ευρωπαϊκές Λίγκες (European Leagues), η Ένωση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, επέκρινε δριμύτατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρθηκε, η πρόσφατη ψηφοφορία στην Ολομέλεια σχετικά με το νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στα αιτήματα των κατόχων αθλητικών δικαιωμάτων για επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος της ψηφιακής πειρατείας.

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και άλλοι αθλητικοί φορείς, ραδιοτηλεοπτικοί και πωλητές δικαιωμάτων, ενθαρρύνθηκαν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρυσι για να δημιουργήσουν νέα νομοθεσία για την κατάργηση όλου του πειρατικού αθλητικού περιεχομένου εντός 30 λεπτών.

Ωστόσο, οι Λίγκες κάλεσαν  τώρα τους συν-νομοθέτες της Ε.Ε. να κάνουν το DSA «κατάλληλο για ζωντανό περιεχόμενο», απορρίπτοντας ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε «την τελευταία στιγμή».

Οι Ευρωπαϊκές Λίγκες διαμαρτυρήθηκαν ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «δεν ικανοποιεί το αίτημα για κατάργηση ή απενεργοποίηση της πρόσβασης σε παράνομο ζωντανό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης».

Ο Αλμπέρτο Κολόμπο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ευρωπαϊκών Λιγκών, δήλωσε: «Η αποτυχία να διευκρινιστεί η έννοια της "ταχείας αφαίρεσης ή απενεργοποίησης της πρόσβασης σε παράνομο ζωντανό περιεχόμενο", που προτείνεται ως μέρος των τροπολογιών, είναι μια χαμένη ευκαιρία για την επιβολή των δικαιωμάτων μας».

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τους, οι Ευρωπαϊκές Λίγκες σημείωσαν μεταξύ άλλων:

«Με την προσθήκη του πρόσθετου άρθρου, οι πάροχοι φιλοξενίας δεν απαιτείται καν να αφαιρέσουν ή να αποκλείσουν τη γρήγορη πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο που τους αναφέρεται. Αντίθετα, εξουσιοδοτούνται να αφήνουν διαθέσιμα τα περιεχόμενα που αναφέρονται παράνομα μέχρι να αξιολογηθεί η νομιμότητά τους».

Ο Κολόμπο πρόσθεσε: «Αυτό είναι πραγματικά επιζήμιο για το ζωντανό περιεχόμενο των πρωταθλημάτων μας, όπου κάθε δευτερόλεπτο μετράει και δεν απαιτείται ερμηνεία ή αξιολόγηση καθώς το περιεχόμενο είναι επώνυμο. Για να το πω ωμά, αυτό το νέο άρθρο, δυστυχώς και κυριολεκτικά, θα βοηθούσε την πειρατεία ζωντανού περιεχομένου να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η πειρατεία αθλητικού περιεχομένου έχει γίνει μείζον ζήτημα για τους κατόχους δικαιωμάτων εκπομπής τα τελευταία χρόνια, με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Κατάρ, beIN Sports, να πλήττεται ιδιαίτερα.

Οι Λίγκες έχουν επίσης λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας, με την ιταλική Serie A να συνάπτει συμφωνία με την Google πέρυσι προκειμένου να της προσφέρει προστασία για το περιεχόμενό της.

Τον περασμένο μήνα, το ιταλικό πρωτάθλημα συμφώνησε σε μια παράταση για τρεις περιόδους της συμφωνίας κατά της πειρατείας με την εταιρεία προστασίας περιεχομένου Friend MTS.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις