Φον ντερ Λάιεν: Πακέτο χρηματοοικονομικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 10:19
UPD:10:23
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Το ενδεχόμενο επιβολής χρηματοοικονομικών και οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, αν η Μόσχα συνεχίσει να απειλεί την Ουκρανία, κατέστησε σαφές, για πρώτη φορά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο χρηματοοικονομικών και οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στη γερμανική Handelsblatt και στη γαλλική Les Echos . 

Το πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει τον «περιορισμό της πρόσβασης σε ξένα κεφάλαια» και «τους ελέγχους εξαγωγών, ιδίως τεχνικών αγαθών». «Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας που η Ρωσία δεν μπορεί απλώς να αντικαταστήσει, για παράδειγμα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των κβαντικών υπολογιστών, των λέιζερ και των διαστημικών ταξιδιών». Ο αγωγός Nord Stream 2 μπορεί επίσης να είναι μέρος του πακέτου κυρώσεων. «Δεν μπορεί κανείς να βγάλει το Nord Stream 2 από το τραπέζι ενόψει των κυρώσεων, αυτό είναι πολύ σαφές». Το αν ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία εξαρτάται «από τη συμπεριφορά της Ρωσίας», τόνισε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απέκλεισε μάλιστα και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός του.

Υπογράμμισε την εξάρτηση της Ρωσίας από τις ευρωπαϊκές εισαγωγές και επενδύσεις και ανέφερε ότι εξετάζει νέα μέσα για την πολιτική της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο.

Ερωτηθείσα για τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο,οι δεξαμενές δεν έχουν γεμίσει πως συνήθως, ειδικά από τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Gazprom. Η Gazprom σίγουρα τιμά τα συμβόλαιά της, αλλά πάντα στο ελάχιστο. Ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης και των αυξανόμενων τιμών, άλλοι προμηθευτές φυσικού αερίου έχουν αυξήσει δραστικά τις παραδόσεις τους, αλλά όχι η Gazprom. Η εταιρεία, η οποία ανήκει στο ρωσικό κράτος, θέτει έτσι αμφιβολίες για την αξιοπιστία της», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή