Δαχτυλίδι με σφραγίδα - Αντικείμενο του μήνα στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 08:01
A- A A+

Χρυσό δαχτυλίδι με σφραγίδα, χαραγμένο με άνθινη διακόσμηση και με το όνομα «ΡΕΒΕΚΑ» με ελληνικά κεφαλαία γράμματα στην στενόμακρη στεφάνη, είναι το  αντικείμενο του μήνα στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος [Νίκης 39, Αθήνα].

Το δαχτυλίδι ανήκε σε μια νεαρή κοπέλα, κάτοικο μιας από τις πόλεις της Βορειοανατολικής Ελλάδας, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή ή Αλεξανδρούπολη, στην προπολεμική περίοδο. Τα δαχτυλίδια με σφραγίδες και τα βραχιόλια, καθώς και οι καρφίτσες και τα μενταγιόν, που έφεραν το μονόγραμμα, τα αρχικά ή το μικρό όνομα του ιδιοκτήτη, έγιναν όλο και πιο δημοφιλή ανάμεσα στις γυναίκες όλων των ηλικιών, από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Ρεβέκκα ήταν μία από τους 4.200 Εβραίους, που ζούσαν σε αυτές τις πόλεις, συνελήφθησαν από τις Βουλγαρικές Αρχές Κατοχής στις 7 Μαρτίου 1943 και στάλθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα. Το δαχτυλίδι της, ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό προσωπικών αντικειμένων και κοσμημάτων που κατασχέθηκαν από αυτές τις Αρχές από τον εβραϊκό πληθυσμό, την περίοδο πριν από τον εκτοπισμό, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ολοκληρωτικής καταστροφής αυτών των μικρών σεφαραδίτικων κοινοτήτων, που εξαλείφθηκαν από τη χώρα.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα ως Παρασκευή: 9.00 – 14.30

Κυριακή: 10.00 – 14.00

Σάββατο: Κλειστά

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς