ΥΠΕΞ: Ενίσχυση δράσεων που παράγουν μέρισμα ανάπτυξης και ειρήνης

Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 18:19
A- A A+

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναπτύσσει την ελληνική εξωτερική πολιτική για το 2007, με κεντρικούς άξονες τη «συνέπεια» αρχών και αξιών, την «αυτοπεποίθηση» για άσκηση πρωταγωνιστικού ρόλου σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο και την «εξωστρέφεια», με μοχλό την οικονομική διπλωματία και στόχο την ανάπτυξη της χώρας.

Σε άρθρο της στην ειδική έκδοση του «Εκόνομιστ», «Η Ελλάδα το 2007», η υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας αποτελεί «την πιο ισχυρή εγγύηση για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και επισημαίνει την επιδίωξη της Ελλάδας για «θετική συμβολή» στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων της περιοχής.

Για την ΠΓΔΜ, λέει ότι «περιμένουμε αντίστοιχο εποικοδομητικό πνεύμα ώστε να βρεθεί μια λύση που θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας και θα διευκολύνει τις ευρω-ατλαντικές της προσδοκίες».

Εξηγώντας τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η κα Μπακογιάννη λέει ότι «για να προχωρήσει ουσιαστικά η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πρέπει να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της».

Υπενθυμίζει επίσης ότι παράλληλα, «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε διμερές επίπεδο για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας» και αναφέρεται «στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Την «αναβάθμιση των δράσεων της οικονομικής διπλωματίας τα επόμενα χρόνια», θεωρεί η υπουργός Εξωτερικών ως μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας».

Για να διατηρήσει η Ελλάδα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να «εισάγει» ανάπτυξη, εξάγοντας προϊόντα και υπηρεσίες, λέει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, η υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει τη μετατροπή της Ελλάδας από χώρα κατανάλωσης ενέργειας σε «μείζονα και ασφαλή ενεργειακό κόμβο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».

«Επιδιώκουμε ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων που παράγουν μέρισμα ανάπτυξης και ειρήνης για όλους», λέει η υπουργός Εξωτερικών, συνοψίζοντας τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το νέο έτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή