Το χαρτί του Παλαιστινιακού

Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 18:51

A- A A+

«Η κατάσταση στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη είναι τόσο σοβαρή, ώστε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την εκτόνωσή της θα είναι ευπρόσδεκτη. Η Παλαιστίνη, ειδικότερα, βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου και κινδυνεύει με κατάρρευση».

Ο Μπέντζαμιν Μπάρμπερ είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο Κόσμος των MAC κόντρα στους Τζιχάντ» και ιδρυτής του Democracy Collaborative. Οπως έλεγε στην εφημερίδα «Corriere della sera» στις 19/12/2006, το μέλλον της Μέσης Ανατολής δεν κρίνεται τόσο από τη σταθεροποίηση του Ιράκ, όσο από την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθούν παραλλήλως πρόοδοι στο Ιράκ και στο Λίβανο. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση Μπους πρέπει να κάνει αυτό που πρότεινε η Ομάδα μελέτης υπό τον Τζέιμς Μπέικερ: να ξεκινήσει διάλογο με τη Συρία και το Ιράν, που ασκούν μεγάλη επιρροή στην περιοχή και χρηματοδοτούν τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τις άλλες οργανώσεις. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα βοηθήσει πολύ στην εκτόνωση της βίας. Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση Μπους ετοιμάζει ήδη το επόμενο λάθος της: να στείλει κι άλλα στρατεύματα στο Ιράκ.

Ο αμερικανός ιστορικός πιστεύει ότι υπάρχουν ομάδες και άτομα που δεν ελέγχονται από τη Φατάχ και τη Χαμάς. «Το ίδιο συμβαίνει σε όλη τη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στο Λίβανο, ακόμη και στο Ισραήλ. Οι εξελίξεις καθορίζονται από κάτω, όχι από πάνω. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τρεις παράλληλους εμφυλίους πολέμους: στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ και στο Λίβανο».

«Η αδιαφορία που δείχνει τα τελευταία έξι χρόνια ο πρόεδρος Μπους στο Παλαιστινιακό έχει δημιουργήσει δυσκολίες σε όλους μας». Μια επιτυχία του παλαιστίνιου προέδρου Αμπού Μάζεν θα ήταν αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σημαντική, επισημαίνει ο Μπέντζαμιν Μπάρμπερ. Ειδάλλως, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, η τρίτη ιντιφάντα δεν θα αργήσει.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή