UEFA: Η πανδημία έχει κοστίσει έσοδα 7 δισ. ευρώ

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 13:03
UPD:13:29
REUTERS/DENIS BALIBOUSE
A- A A+

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων κατά επτά δισεκατομμύρια ευρώ για τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους τις σεζόν 2019-20 και 2020-21, εκ των οποίων 4,4 δισεκατομμύρια λόγω μη εισπράξεων από πωλήσεις εισιτηρίων, αλλά και απότομη μείωση των εσόδων από τη μεταγραφική αγορά.

Ωστόσο, ο κλάδος έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα και το ενδιαφέρον οπαδών και επενδυτών παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, τόσο που υπάρχει ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη: αυτό προκύπτει, με λίγα λόγια, από τη 13η Έκθεση της UEFA σχετικά με τη συγκριτική ανάλυση των αδειών των ομάδων.

Σε ένα πλαίσιο μείωσης των εσόδων, οι συνολικοί μισθοί των παικτών των πιο διάσημων συλλόγων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2% ετησίως και προβλέπεται να ανέλθουν σε 11,9 δισεκατομμύρια το οικονομικό έτος 2021.

Γενικά, το 91% των εσόδων των ομάδων απορροφάται από τους μισθούς των παικτών (56%), το καθαρό κόστος μεταγραφών των παικτών (18%) ή άλλους μισθούς, δηλαδή από αυτούς του τεχνικού και διοικητικού επιτελείου (17% των εσόδων). Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για «εντυπωσιακή» αύξηση μισθών και μεταγραφικών εξόδων.

Εκτός από τις λειτουργικές ζημίες, τα έσοδα από μεταγραφές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40% λόγω της χαμηλότερης δραστηριότητας και της πτώσης των τιμών, περνώντας από το 21% πριν από την πανδημία στο 11%.

Ιδιαίτερα επλήγησαν πρωταθλήματα που εξάγουν ταλέντα και εξαρτώνται από τα μεταγραφικά κέρδη για να εξισορροπήσουν τα λογιστικά βιβλία τους.

Εν τω μεταξύ, το κόστος μεταγραφής συνέχισε να αυξάνεται: οι υποκείμενες καθαρές δαπάνες μεταγραφών των συλλόγων που υπέβαλαν πρώιμες αναφορές για το 2021 ανήλθαν σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το καθαρό λογιστικό κόστος των μεταγραφών ανήλθε σχεδόν σε 2,3 δισεκατομμύρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις