Το μέλλον των αποστολών της ΕΕ στο Μάλι φαίνεται όλο και πιο επισφαλές καθώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται. Η κυβερνώσα χούντα απέλασε τον Γάλλο πρεσβευτή αυτή την εβδομάδα, έχοντας ήδη πει στη Δανία να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Γαλλία παρενέβη στρατιωτικά στο Μάλι το 2013 σε μια επιχείρηση κατά της εξέγερσης. Στη συνέχεια, η ΕΕ έστειλε αποστολές για να εκπαιδεύσει τις στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις του Μάλι σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη χώρα να αμυνθεί πιο μόνιμα. Όμως μια σειρά από πραξικοπήματα έχουν βυθίσει την περιοχή σε αστάθεια.
Οι σχέσεις μεταξύ της στρατιωτικής χούντας του Μάλι και της Ευρώπης βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, με την ΕΕ να επικρίνει έντονα την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τις εκλογές. Εξίσου ανησυχητικό για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι η χούντα συνεργάζεται τώρα με την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία μισθοφορική ομάδα Wagner.
Επαναξιολόγηση των δεσμεύσεων ζήτησε η Μπέρμποκ
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ εκτίμησε σήμερα πως η στρατιωτική δέσμευση των Ευρωπαίων στο Μάλι, πρέπει να επαναξιολογηθεί.
«Υπό το φως των τελευταίων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του Μάλι, πρέπει ειλικρινά να αναρωτηθούμε αν πληρούνται οι όροι για την επιτυχία της κοινής δέσμευσής μας. Η δέσμευσή μας δεν είναι αυτοσκοπός», δήλωσε η Μπέρμποκ σε μια συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung.
«Είμαστε σε στενή διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως τη Γαλλία, για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας επί του πεδίου», είπε.
«Θα συζητήσουμε επίσης αυτά τα βασικά ερωτήματα με την κυβέρνηση του Μαλί τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Η Μπέρμποκ σχολίαζε την κλιμάκωση των εντάσεων τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στο Μαλί και στη Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη.
Ο γερμανικός στρατός έχει δεσμευθεί στο Μαλί με δύο αποστολές: 328 στρατιώτες μετέχουν στην Αποστολή Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαλί (EUTM) και 1.170 στρατιώτες στην Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη σταθεροποίηση του Μαλί (Minusma).
Τον Μάιο, η ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) θα πρέπει να αποφασίσει αν ο γερμανικός στρατός θα συνεχίσει ή όχι να συμμετέχει σε αυτές τις δύο αποστολές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ