Οι ΗΠΑ προσφέρουν συμφωνία αφοπλισμού στη Μόσχα με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 12:18
UPD:12:27
REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN
A- A A+

Την απάντηση της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Μόσχα ,δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά, η ισπανική εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με την οποία η Συμμαχία απορρίπτει μεν το αίτημα για μη επέκταση προς Ανατολάς στο μέλλον, αλλά δηλώνει ανοιχτή στη διαπραγμάτευση μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσιεύει τα κείμενα της απάντησης του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην ηλεκτρονική της σελίδα με τίτλο: «Έγγραφα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση στη συμφωνία που πρότεινε η Ρωσία στις 17 Δεκεμβρίου».

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει συμφωνίες αφοπλισμού με τη Μόσχα με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται :

  • Η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη μη ανάπτυξη πυραύλων «Κρουζ»  στη Ρουμανία και την Πολωνία·
  • Αμοιβαίες εγγυήσεις για περιορισμό της ανάπτυξης επιθετικών πυραυλικών συστημάτων και δυνάμεων στην Ουκρανία.
  • Μια εναλλακτική συμφωνία START-3 που θα αφορά νέους τύπους πυρηνικών όπλων, καθώς και τον έλεγχο πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς
  • Πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη συμβάντων στη θάλασσα και στον αέρα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti,«σε γενικές γραμμές, η αμερικανική πλευρά και η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμες να συζητήσουν την υπογραφή ενός εγγράφου ασφαλείας με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ τονίζει πώς δεν επιθυμεί αντιπαράθεση, αλλά δεν θα συμβιβαστεί σε ζητήματα αρχής».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή